Ποια ηλικία είχε ο σχεδιαστής της σημαίας των ΗΠΑ;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Διαβάστε την ιστορία του παιδιού που έφτιαξε τη σημαία που πάντως... δεν άρεσε στον καθηγητή του!


Έχοντας πλέον τη στήλη «η σημαία είχε τη δική της ιστορία» στην οποία μαθαίνουμε τι συμβολίζει το κάθε χρώμα και το κάθε σύμβολο στις σημαίες των χωρών, δεν θα μπορούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να μην πέσουμε σ' αυτό το θέμα.

Η σημαία των ΗΠΑ σχεδιάστηκε από έναν 17χρονο μαθητή! Τον Robert G. Heft που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Έφυγε το 2009 σε ηλικία 68 ετών. Ο Robert G. Heft έμεινε στην ιστορία ως ο σχεδιαστής της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και μάλιστα το έκανε όταν ήταν στο σχολείο. Μόλις 17 ετών. Πάμε να δούμε την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το 1958, το σχολείο του Robert G. Heft έβαλε τους μαθητές να σχεδιάσουν την σημαία των ΗΠΑ όπως θα ήθελαν να είναι. Σημειώστε ότι η «αστερόεσσα» είχε αλλάξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών.

bob heft 2jpg e8dffb37ddfa9d57 large

Ο 17χρονος Robert έφτιαξε λοιπόν την σημαία με τα 50 αστέρια που συμβολίζουν τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ. Ο καθηγητής του δεν ενθουσιάστηκε, του έδωσε βαθμό Β-. Ο μικρός αντέδρασε και συμφώνησε με τον καθηγητή του (Stanley Pratt) ότι αν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει τη σημαία, τότε θα επανεξεταστεί η βαθμολογία του!
Το σχεδίο του Heft με τα 50 αστέρια υιοθετήθηκε μόλις η Αλάσκα έγινε η 49η Πολιτεία των ΗΠΑ και όταν λίγο αργότερα και η Χαβάη έγινε μέρος της χώρας.

5878208977 612e4d6911 b

Ο Stanley Pratt τήρησε την υπόσχεσή του και έδωσε Α στον μικρό Heft! Ο πανέξυπνος Heft κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα της σημαίας του μέχρι τα... 60 αστέρια (60 Πολιτείες) σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποκτούσαν και άλλες! Και αυτό τελικά έγινε με την προσθήκη της Χαβάης.