Η σημαία είχε τη δική της ιστορία: Ρωσία!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Μαθαίνουμε τον λόγο που κρύβεται πίσω από κάθε χρώμα και κάθε σύμβολο στις εθνικές σημαίες.


Τα τρία χρώματα προήλθαν κατά μία εκδοχή από το εθνόσημο του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας, που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να φορά λευκή πανοπλία, καβάλα σε άσπρο άλογο και με μπλε κάπα κρατώντας γαλάζια ασπίδα, σε κόκκινο φόντο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, προήλθε από τις εσάρπες της προστάτιδας της Ρωσίας, της Παρθένου Μαρίας.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η σειρά με την οποία είναι τοποθετημένες οι χρωματικές λωρίδες αντικατοπτρίζουν την κοινωνική δομή στη μοναρχική Ρωσία. Το λευκό αντιπροσωπεύει το Θεό, το γαλάζιο τον Τσάρο και το ερυθρό τους αγρότες. Διαφορετική ερμηνεία αναφέρεται στη σχέση των χρωμάτων με τις περιοχές της Ρωσίας: λευκό για τη Λευκορωσία, μπλε για την Ουκρανία ή Μικρή Ρωσία και ερυθρό (Μεγάλη Ρωσία).

Επίσης, το λευκό έχει να κάνει με το ευοίωνο μέλλον, το μπλε με το συννεφιασμένο παρελθόν και το ερυθρό με το αιματηρό παρελθόν.
Φημολογείται -πάντως- ότι προέρχεται από τη σημαία της Ολλανδίας που έχει ακριβώς τα ίδια χρώματα.

Η σημαία ήταν σε χρήση μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση, η οποία ανέτρεψε τον Τσάρο της Ρωσίας και εγκαθίδρυσε μια κυβέρνηση κομμουνιστική. Όσο διήρκεσε αυτό το καθεστώς, η σημαία ήταν κόκκινη με τα κομμουνιστικά σύμβολα, το σφυρί, το δρεπάνι και το αστέρι.

Το 1991, έπειτα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ η τρίχρωμη σημαία επανήλθε ως η σημαία της νέας Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η σημαία της σύγχρονης εποχής καθιερώθηκε το 1993 και έγινε επίσημη από το 2000.