Οι δύο χώρες που έχουν την Πεντάλφα στη σημαία τους!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Μαθαίνουμε το λόγο που οι 2 αφρικανικές χώρες έχουν αυτό το πανάρχαιο σύμβολο στις σημαίες τους.


Το σύμβολο της Πεντάλφα (ένα αστέρι με πέντε γωνίες), είναι ένα σύμβολο που στις μέρες μας έχει συνδεθεί κυρίως με το σατανισμό. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος καθώς αυτό το πανάρχαιο σύμβολο, χρησιμοποιούνταν από τους Σουμέριους συμβολίζοντας τις πέντε κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, μπροστά), τους Αρχαίους Έλληνες (4 στοιχεία της φύσης και το θείο), τους Ρωμαίους (σύμβολο του Lucifer ο οποίος φέρνει το φως και τη γνώση), αλλά και τους πρώτους Χριστιανούς για να συμβολίσει τις 5 πληγές του Χριστού. Στο σατανισμό χρησιμοποιείται μεν αλλά ανάποδα.

Σήμερα υπάρχουν 2 χώρες στον πλανήτη που χρησιμοποιούν αυτό το σύμβολο στις σημαίες τους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και τι συμβολίζει η πεντάλφα στη σημαία της καθεμιάς.

Σημαία του Μαρόκου

Η σημαία του Μαρόκου έχει κόκκινο φόντο και στο μέσο ένα πεντάκτινο πράσινο αστέρι, με μαύρες άκρες. Η πεντάλφα στη σημαία εισήχθηκε το 1915 από τον Mulay Yusuf και συμβολίζει τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ (ομολογία πίστεως, προσευχή, ελεημοσύνη, νηστεία κατά το μήνα του Ραμαζανιού, προσκύνημα στη Μέκκα).

1aFlagofMorocco

Σημαία της Αιθιοπίας

Η σημαία της Αιθιοπίας είναι μια από τις αρχαιότερες αφρικανικές σημαίες και αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, με τα χρώματα της αφρικανικής ενότητας ή τα λεγόμενα παναφρικανικά χρώματα - κόκκινο, πράσινο και κίτρινο- , τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το 1897.

Το εθνόσημο αποτελείται από ένα πεντάκτινο αστέρι (πεντάλφα) με τις ακτίνες του. Το αστέρι είναι κίτρινο σε μπλε δίσκο, ο οποίος επικαλύπτει τις πράσινες και τις κόκκινες λωρίδες. Το αστέρι αναφέρεται στο λαμπρό μέλλον της Αιθιοπίας, ενώ οι κίτρινες ακτίνες που εκπέμπει είναι σε ίδια απόσταση και θεωρείται ότι εκπροσωπούν την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους Αιθίοπες, πέρα από κάθε φυλή και γένος. Το έμβλημα προστέθηκε στη σημαία το 1996.

1aFlagofEthiopia