Από πού πήρε το όνομά του κάθε μήνας;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Οι μήνες του χρόνου και η ιστορία που κρύβουν. Ποιοι κρύβουν μέσα τους έναν αριθμό που σήμερα δεν ισχύει;


Η βασική ιδέα του Mentality10 έχει να κάνει με την ανάλυση και την καλύτερη γνώση όλων αυτών που βρίσκονται γύρω μας, που τα συναντούμε καθημερινά αλλά τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε τι είναι, από πού προέρχονται, ποια ιστορία κρύβουν.

Οι μήνες του έτους φέρουν ένα όνομα που απέκτησαν στην πορεία του χρόνου. Τι είναι όμως το κάθε ένα από αυτά; Γιατί Αύγουστος, γιατί Δεκέμβρης, γιατί Οκτώβρης; Πάμε λοιπόν να μάθουμε.

Ιανουάριος

Έχει πάρει το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίο Ιανό. Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες.

Φεβρουάριος

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω» (februum) λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februa Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας») που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

Μάρτιος

Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο το έτος άρχιζε από τον Μάρτιο συνεπώς τότε ήταν ο πρώτος μήνας του έτους κι έτσι η Πρωτοχρονιά γιορτάζονταν την 1η Μαρτίου (Καλένδες Μαρτίου). Προέρχεται από το λατινικό martius (άρειος), γιατί ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος στη λατρεία του θεού Άρη (Mars).

Απρίλιος

Η λέξη Απρίλιος ετοιμολογείται από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη, όπως σημειώνεται στο Μέγα Συναξαριστή.

Μάιος

Κατά τον Πλούταρχο η ονομασία του μήνα (Maja) προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες) και της Πλειόνης και μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος. Από άλλους υποστηρίζεται ότι αυτό το όνομα είναι προσδιοριστικό πρεσβύτερης ηλικίας εκ του major (μεγαλύτερος): «Μαϊώρεις γαρ οι πρεσβύτεροι» (Πλούταρχος), ο δε Οβίδιος παράγει το όνομα του μήνα από το Majestas (Μεγαλειότης) που έχει αποδεχθεί και ο τεκτονισμός.

Ιούνιος

Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno.

Ιούλιος

Το 44 π.Χ. ονομάστηκε Julius, προς τιμήν του αυτοκράτορα Ιούλιου Καίσαρα, που γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 101 π.Χ.

Αύγουστος

Το 27 π.Χ. ονομάστηκε Augustus προς τιμήν του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, που έγινε μονοκράτορας. Κάποιοι αποδίδουν την ονομασία του στη λέξη augur (οιωνοσκόπος).

Σεπτέμβριος

Από το λατινικό septem (εφτά). Γιατί με βάση το αρχαιο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο 7ος μήνας του ημερολογίου!

Οκτώβριος

Από το λατινικό octo (οχτώ), γιατί ήταν ο όγδοος μήνας στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Νοέμβριος

Από το λατινικό novem (εννέα). Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που πήραν το όνομά τους οι δύο προηγούμενοι μήνες.

Δεκέμβριος

Από το λατινικό decem (δέκα), λόγω της θέσης που είχε στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο.