Και που να δουν τα παιδιά τον Χριστό σταυρωμένο κ. Κουρσουμπά!

FAI

Γράφει:
FAI

Ο FAI γράφει για τις συστάσεις της Επιτρόπου Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά, να μην πηγαίνουν τα μικρά παιδιά στη κρεμάλα στα Φυλακισμένα Μνήματα.


Είναι το θέμα των ημερών στην Κύπρο. Οι συστάσεις της Επιτρόπου Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά. Πάνω κάτω, ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας καλό θα ήταν να μην επισκέπτονται την κρεμάλα στα Φυλακισμένα Μνήματα.

"Τα παιδιά δεν χάνουν τα δικαιώματά τους στο χώρο του σχολείου. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να λαμβάνει όλα τα εκπαιδευτικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου κάθε παιδί να είναι σε θέση να απολαμβάνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνθήκες απαλλαγμένες από κάθε μορφής βία που να προάγουν και υπηρετούν την εγγενή του αξιοπρέπεια κάθε παιδιού και να διέπονται από τις τέσσερις βασικές αρχές της Σύμβασης που είναι (α) Η Αρχή της Μη Διάκρισης (β) Η Αρχή της Διασφάλισης του Συμφέροντος του Παιδιού (γ) Η Αρχή της Ζωής, της Επιβίωσης και της Ανάπτυξης και (δ) η Αρχή της Συμμετοχής".

Με βάση αυτό λοιπόν, η επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι βία. Ας δεχθούμε λοιπόν ότι αυτό ισχύει. Και δεν θα διαφωνήσω αφού το να δεις την αγχόνη είναι μία βίαιη συνάντηση με την ιστορία. Είτε είσαι 10 χρονών, είτε είσαι 25, 30 και 50.

Όμως θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα στην κ. Κουρσουμπά.

1) Αν ένα παιδί πάει σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και ακούσει 10 χιλιάδες κόσμο να βρίζει τη μάνα και την αδερφή του διαιτητή, του αντίπαλου παίκτη είναι ή δεν είναι βία; Μήπως να απαγορεύσουμε την είσοδο στα παιδιά στα γήπεδα; Ή ακόμα καλύτερα να μην μπορούν ούτε από την τηλεόραση να δουν αγώνα γιατί και εκεί ακούγονται τα συνθήματα! Για να μην πω και για τα επεισόδια! 

2) Αν ένα παιδί δει «Αστερίξ και Οβελίξ» σε κινούμενα σχέδια ή διαβάσει τα κόμικς στα οποία ο Οβελίξ και οι Γαλάτες σπάνε στο ξύλο τους Ρωμαίους και σκοτώνουν αγριογούρουνα, αυτό είναι ή δεν είναι βία; Καλό θα ήταν -δεν νομίζετε- να σταματήσουν τα παιδιά να διαβάζουν κόμικς και να βλέπουν κινούμενα σχέδια; Όλα είναι βίαια!

treloirwmaioi 700x380

3) Αν τα παιδιά επισκεφθούν το Λούβρο και βρεθούν μπροστά στον πίνακα του Ντελακρουά «Σφαγή της Χίου» αυτό είναι βία ή όχι;

isfagixiou

4) Αν τα παιδιά διαβάζουν ιστορία στο σχολείο και διαβάσουν φυσικά για πολέμους, σφαγές και ξεριζωμούς, φούρνους και θαλάμους αερίων είναι ή δεν είναι βία; Να συνεχίσουν τα παιδιά να τα διαβάζουν ή όχι;

221672 39b

5) Αν σ’ ένα παιδάκι πάρουμε ένα γατάκι το οποίο σίγουρα θα φύγει από τη ζωή πριν το παιδάκι, αυτό προφανώς είναι ένα τραυματικό γεγονός για ένα παιδί. Είναι μία βίαιη διακοπή μίας φιλίας, μίας σχέσης αγάπης. Τι να κάνουμε κ. Κουρσουμπά; Να μην βάλουμε τα ζωάκια στην ζωή των παιδιών μπας και τραυματιστεί η ψυχή τους μετά;

gataki

6) Αν ένα παιδάκι πάει στην εκκλησία κ. Κουρσουμπά, θα συναντήσει μία πολύ συγκλονιστική και βίαιη εικόνα. Τον Χριστό σταυρωμένο, με τα αίματά του να τρέχουν από το κεφάλι του, τα χέρια του, τα πόδια του και το πλευρό του. Τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση;

jesus christ cross

7) Το παιχνίδι «Κρεμάλα» κ. Κουρσουμπά; Να τα αφήσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να το παίζουν; Γιατί εγώ θυμάμαι παιδί ότι όποιος δεν έβρισκε τη λέξη όχι απλώς απαγχονιζόταν, αλλά βάζαμε και ξύλα από κάτω και τον καίγαμε! Βίαιο!

unnamed

Αν ακολουθήσει κανείς την λογική αυτή δύο είναι οι λύσεις κ. Κουρσουμπά. Με αφορμή την προστασία των παιδιών από κάθε βία, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Ή δεν θα τα φέρνουμε στον κόσμο ή θα τα κλείσουμε σ’ ένα δωμάτιο και θα τους βάζουμε φαΐ και νερό κάτω από την πόρτα. Γιατί πάντα υπάρχει η περίπτωση να τσακωθούμε μαζί τους και αυτό προφανώς θα είναι ένα βίαιο γεγονός το οποίο δεν θέλουμε να βιώσουν τα παιδιά μας!