Μία σκέψη και μία ευχή για το Brexit...

FAI

Γράφει:
FAI

Ο FAI γράφει, όχι την άποψή του, αλλά την ευχή του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.


Όταν ένας λαός αποφασίζει σε δημοψήφισμα, η απόφασή του είναι σεβαστή. Κανείς ξένος δεν μπορεί να υποδείξει σ’ έναν λαό ποιο είναι το καλό του.

Οι Βρετανοί πήγαν στις κάλπες και οι περισσότεροι (για χίλιους δυο λόγους) αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερα για την χώρα τους να φύγει από την ΕΕ.

Ο χλευασμός της απόφασης αυτής, κρύβει μέσα του ένα μικρό κομματάκι φασισμού. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από ξένους που κρίνουν με διαφορετικά κριτήρια και δεν είναι επίσης δουλειά τους να επιβάλουν την άποψή τους σε 50 εκατομμύρια κόσμο! Αυτή είναι η δημοκρατία. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά ειδικά στα δημοψηφίσματα, μέχρι τώρα η εμπειρία μάς δείχνει ότι οι λαοί αποφασίζουν διαφορετικά από αυτό που θέλουν οι ισχυροί ξένοι και οι ισχυροί ντόπιοι.

Και επειδή θα ήταν το ίδιο λάθος να πει κάποιος «μπράβο» στους Βρετανούς που φεύγουν από την ΕΕ, αφού προσβάλλει το 48% που απάντησε «Bremain», το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μία σκέψη και μία ευχή.

Η ΕΟΚ και αργότερα η ΕΕ, με τα κακά τους, έχουν πετύχει ένα σημαντικό πράγμα. Έχουν κρατήσει την Ευρώπη μακριά από μεγάλους πολέμους εδώ και πολλές δεκεατίες. Πράγμα πρωτόγνωρο για την ήπειρό μας. Οι ευρωπαϊκές χώρες έπεφταν με πόλεμο και ξυπνούσαν μ΄έναν άλλον. Εκατομμύρια νεκροί, χημικά όπλα, βομβαρδισμοί πόλεων, κατοχή, εκτελέσεις, βιασμοί, πρόσφυγες, διαμελισμός κρατών. Το γεγονός ότι από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, μέχρι σήμερα 70 χρόνια μετά, δεν έχει υπάρξει άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία της ΕΕ.

Αυτή ήταν η σκέψη.

Η ευχή είναι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην είναι η αρχή που θα οδηγήσει ξανά την ήπειρο σε μία μεγάλη σύρραξη…