Μια μόνο λέξη... ντροπή!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Όλη η ντροπή της σύγχρονης ανθρωπότητας αποτυπωμένη σε εικόνες. 


Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Πόσες λέξεις άραγε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς, για να περιγράψει την τραγωδία και τη φρίκη που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία;

Μια χώρα που από τη μια στιγμή στην άλλη έπεσε στη δίνη ενός παράλογου εμφυλίου πολέμου, ο οποίος πλέον έχει αφήσει τα σημάδια του παντού. Σχεδόν σε όλη τη χώρα αντικρύζει κανείς εικόνες που προκαλούν θλίψη. Μα πάνω απ΄όλα... ντροπή!

Και η θλίψη συνοδεύεται από την οργή, αν αναλογιστεί κανείς, πως γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν να σταματήσει αυτό το κακό. Και μην ξεχνάμε. Μας αφορά όλους. Ας δούμε όμως μέσα από εικόνες, πως έχει καταντήσει μια πανέμορφη χώρα μετά από σχεδόν 5 χρόνια πολέμου. Πως διαμορφώνεται η καθημερινότητα ανθρώπων όπως εμείς.

1asyria1

Αντί να κρατούν παιχνίδια, κρατούν όπλα! Αντί να παίζουν ανέμελα, σκοτώνουν και σκοτώνονται. Οι παιδικές ψυχές τους, αντί για χαρά και αγάπη, ποτίζονται με μίσος. Γιατί;

1asyria2

Άνθρωποι που ζούσαν μια φυσιολογική ζωή, που πάλευαν με αξιοπρέπεια για τα προς το ζειν, τώρα αναγκάζονται να κυκλοφορούν μέσα στα συντρίμμια.

1asyria3

1asyria4

Παντού καταστροφή.

1asyria5

1asyria6

Παντού φόβος, απόγνωση, εξαθλίωση.

1asyria7

1asyria8

Εικόνες που δεν θυμίζουν 21ο αιώνα, αλλά ένα βάρβαρο μεσαίωνα. Μια υπενθύμιση σε όλους πως ο άνθρωπος παραμένει ακόμη το ζώο που μόλις βγήκε από τη σπηλιά του, έτοιμο να κατασπαράξει ό,τι βρει μπροστά του.

1asyria9

Και όλα αυτά με τη δική μας ανοχή, με τη σιωπή μας που γίνεται συνενοχή σε ένα έγκλημα που συνεχίζεται μπροστά στα μάτια μας. Ντροπή!

1asyria10