10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ο μεγάλος αλλά μοιραίος «πρίγκηπας» της ελληνικής ροκ γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 και έφυγε από τη ζωή στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.


Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, όπως κάθε καλλιτέχνης που βιώνει τον πόνο του κάθε τραγουδιού του στην πράξη, έμεινε στην ιστορία για τη μουσική του, για τον λόγο του και για την καταραμένη ζωή του. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής και το άλμπουμ του Φλου που συνηχογράφησε με το συγκρότημα Σπυριδούλα από τα χαρακτηριστικά ηχογραφήματα του είδους. Πέθανε σε ηλικία 42 ετών από υπερβολική δόση ηρωΐνης. Στο κείμενο αυτό θα δούμε 10 άγνωστες στους περισσότερους πτυχές της ζωής του. Και λέμε στους περισσότερους γιατί σίγουρα κάποιοι φανατικοί θαυμαστές του γνωρίζουν τα πάντα!

paylossidiorooopoy

1. Ο πατέρας του Κώστας καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνέμπορων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ.


2. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της πεζογράφου και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.


3. Σαν μαθητής ο Σιδηρόπουλος έπαιρνε καλούς βαθμούς χωρίς να είναι ιδιαίτερα μελετηρός.


4. Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1967 πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


5. Στη Θεσσαλονίκη ήταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον μετέπειτα τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό.


6. Το περίφημο τραγούδι «Στην Κ.» γράφτηκε για την Κάθυ με την οποία διατηρούσε σχέση για ένα διάστημα ο Παύλος Σιδηρόπουλος.


7. Το τραγούδι «Η ώρα του Stuff», είναι το πρώτο τραγούδι του Σιδηρόπουλου που αναφέρεται στα ναρκωτικά. Στο κομμάτι αυτό έκανε φωνητικά η Δήμητρα Γαλάνη χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα της γιατί είχε μόλις αλλάξει δισκογραφική εταιρεία.


8. Στις 4 Δεκεμβρίου πήγε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του τελευταίου του δίσκου αλλά ήταν μεθυσμένος, διαπληκτίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έφυγε με μια φίλη του. Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι μιας άλλης φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθοδόν προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.


9. Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο "Άντε και καλή τύχη μάγκες", όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.

cover5δαδ


10. Ο τάφος του βρίσκεται στον «Κόκκινο Μύλο».