Οι άλλες πλευρές του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (photos)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Στις 9 Οκτωβρίου εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό με 9 σφαίρες. Εμείς πάμε να μάθουμε λιγότερο γνωστές πλευρές της ζωής του.


Στις 9 Οκτωβρίου του 1967 ο Τσε Γκεβάρα εκτελείται. Αυτό είναι το τέλος του ανθρώπου και η αρχή του μύθου. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι το απόλυτο πρότυπο της επανάστασης και η απόλυτη εμπορική επιτυχία του 20ου αιώνα.

 chereading


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τη ζωή και το έργο του Αργεντινού επαναστάτη


Η μορφή του βρίσκεται παντού. Σε διαδηλώσεις, σε φανέλες, σε μπύρες, στα γήπεδα, σε σημαίες, σε πορτοφόλια, σε κρεμαστά για το λαιμό. Το δεδομένο είναι ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του περασμένου αιώνα που συνεχίζει να εμπνέει μίση και πάθη ακόμα και μισό σχεδόν αιώνα μετά το θάνατό του.

Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του σ΄αυτό που ονομάζουμε «παγκόσμια επανάσταση». Το τέλος του έρχεται σ' ένα δωμάτειο, κάπου στη Βολιβία. Ο λοχίας του Βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν είναι αυτός που του ρίχνει την χαριστική βολή.

FreddyAlbertoChe

Το σώμα του θάφτηκε σε άγνωστο -για πάρα πολλά χρόνια- σημείο. Ο τάφος του τελικά βρέθηκε το 1997 κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε από μια ομάδα κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα. Στις βιβλιοθήκες και στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αμέτρητα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις άλλες πλευρές του. Αυτές που αναδεικνύουν την προσωπικότητά του και όχι απαραίτητα την επαναστατική του πλευρά που όλοι γνωρίζουμε.

Η μηχανή του και τα ταξίδια του

Μεγάλη αγάπη για τις μηχανές και τα ταξίδια. Ο Τσε Γκεβάρα διαμόρφωσε τον επαναστατικό του χαρακτήρα μετά από ένα τεράστιο ταξίδι που έκανε με τη μηχανή του στη Λατινική Αμερική. Είδε με τα μάτια του τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Αριστερά στη φωτογραφία, ο Τσε επισκευάζει τη μηχανή του.

7660217101451004AEE4EA32F0534C32f

Το ψάρεμα

Στη φωτογραφία βλέπετε τον Τσε Γκεβάρα με τον Φιντέλ Κάστρο να ψαρεύουν.

tumblr lpbq7zUEor1qa7yizo1 500

Το γκολφ

Στη φωτό που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τον Τσε να παίζει γκολφ!

golfcfwe

Η φωτογραφία και τα Ρόλεξ

Μεγάλη του αγάπη να τραβά φωτογραφίες. Πολύ συχνά κρατούσε τη μηχανή του και έβγαζε ό,τι έβλεπε! Επίσης τα ρολόγια Ρόλεξ ήταν ανάμεσα στα... φετίχ του. 

Che Guevara Camera Rolex

Το πούρο!

Αχώριστος φίλος του. Η ζωή του ήταν πάντα μία ανάσα από το θάνατο και προφανώς το τελευταίο που φοβόταν ήταν οι επιπτώσεις του καπνίσματος! Το πούρο του Τσε είναι το ίδιο μυθικό με τον ίδιο!

Che guevara 001

Τα παιδιά του

Αυτό που θα διαβάσετε είναι το χειρόγραφο γράμμα του Τσε Γκεβάρα για τα παιδιά του... Είναι από τις σπάνιες φορές που ένα τόσο προσωπικό γράμμα είδε το φως της δημοσιότητας.

«Αγαπητοί Χιλντίτα, Αλεδίτα, Καμίλο, Σέλια και Ερνέστο,
Εάν διαβάζετε αυτό το γράμμα είναι επειδή δεν είμαι πλέον μαζί σας. Κανονικά δεν θα με θυμάστε και οι μικρότεροι (από σας) δεν θα με γνωρίζετε καθόλου. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έδρασε με βάση τα πιστεύω του και ήταν σίγουρα πιστός στις αντιλήψεις του.
Μεγαλώστε ως καλοί επαναστάτες. Μελετήστε σκληρά ώστε να εντρυφήσετε στην τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να δαμάσουμε τη φύση. Να θυμάστε ότι η επανάσταση είναι το σημαντικό – και ο καθένας από εμάς μόνος δεν αξίζει τίποτα.
Πάνω απ' όλα, να είστε πάντα σε θέση να νιώσετε βαθιά οποιαδήποτε αδικία συμβαίνει εναντίον οποιουδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο γνώρισμα σε έναν επαναστάτη.
Για πάντα παιδιά μου. Ακόμη ελπίζω να σας ξαναδώ. Ένα μεγάλο φιλί και μια μεγάλη αγκαλιά από το μπαμπά».

tumblr lk690z6OK51qjsgmko1 400

Το διάβασμα

Δεν θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς. Δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην διαβάζει. Ο Τσε παντού διάβαζε. Πολύ περισσότερο στο βουνό στις ατέλειωτες ώρες της αναμονής για την επόμενη μάχη.

cheleyendo1

Το σκάκι

Φανατικός παίκτης και καλός παίκτης. Λάμβανε μέρος σε τουρνουά, αλλά και διοργάνωνε τουρνουά και με κάθε ευκαιρία έριχνε μία παρτίδα!

Che64 NEW