Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Παλιό στάδιο ΓΣΠ

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Το Mentality10 φωτογράφισε τα σημεία του νησιού που αφέθηκαν στην μοίρα τους και στο χρόνο.


Η περίπτωση του παλιού σταδίου της Λευκωσίας, του ΓΣΠ, είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, αλλά πολύ περισσότερο την εξουσία και τους αξιωματούχους αυτού του τόπου.

Εντάξει, η ζωή τρέχει, οι ανάγκες γίνονται μεγαλύτερες. Έπρεπε και πολύ καλά κάναμε που κτίσαμε ένα καινούργιο στάδιο στη Λευκωσία. Και επίσης πολύ καλά κάναμε που στον χώρο του παλιού ΓΣΠ, κτίσαμε επιτέλους ένα θέατρο. Γιατί κάποτε κάποιοι συζητούσαν (αν είναι δυνατόν) στον χώρο αυτό, στο κέντρο δηλαδή της Κύπρου, να κτιστεί το Χρηματιστήριο! Πάλι καλά που η λογική -τουλάχιστον σ' αυτο το θέμα- επικράτησε.

DSC 0077777

Το παλιό λογικά θα σταματούσε να λειτουργεί και ως ένα παλιό κτήριο θα έδινε το χώρο του σε κάτι καινούργιο. Ποιο είναι λοιπόν το καινούργιο; Ένα πάρκινγκ; Ένα πάρκινγκ με λάσπες; Ένα πάρκινγκ που ακόμα γύρω-γύρω υπάρχουν οι κερκίδες του παλιού σταδίου που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν στο κεφάλι κάποιου περαστικού;

DSC 0086

Το ιστορικό ρολόι του σταδίου, τα ταμεία του παλιού ΓΣΠ, η είσοδος και ένα μέρος των κερκίδων παραμένουν να στέκουν στα κουρασμένα θεμέλιά τους προσπαθώντας να νικήσουν τον χρόνο -που κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει- αλλά και την ανθρώπινη αδιαφορία... που στην Κυπρο φαίνεται ότι είναι επίσης ανίκητη. Οι μνήμες των φιλάθλων που καρδιοκτύπησαν στις κερκίδες του, των παικτών που πανηγύρισαν ένα γκολ έγιναν ένα με την λασπουριά του βρεγμένου από τη βροχή πάρκινγκ...

DSC 0089

Ξεχνάμε εύκολα. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματά μας για την ακρίβεια. Ένα άλλο είναι η απουσία οράματος, σκέψης, ιδεών. Φτιάξτε εκείνο το ρολόι, κρατήστε ένα μέρος του παλιού γηπέδου. Κρατήστε την ιστορία ζωντανή και μαζί με το καινούργιο δημιουργήστε ένα χώρο όμορφο. Καθαρό, με την απαραίτητη συντήρηση για να μην σκοτωθεί κάποιος και μετά τρέχουμε.

Γιατί τα κάνουμε όλα τόσο δύσκολα σ' αυτόν τον τόπο;

DSC 0078φ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ στη σειρά "Η Κύπρος της εγκατάλειψης"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Λούνα Παρκ "Τίβολι"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Υπεραγορά "Ορφανίδης"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Κατεχόμενη Κύπρος

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Σφαγείο Κοφίνου

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Ευρέτου στην Πάφο

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Αεροδρόμιο Λευκωσίας

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Παλιά Θελέτρα στην Πάφο

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Μακούντα στην Πάφο

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Πρωταράς και Αγ. Νάπα... τον χειμώνα!


DSC 0088f 7672d5c4f011a1f404f8a73b29b04d4f