Το "βαπόρι απ' την Περσία"... ήταν κυπριακό!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Διαβάστε την αληθινή ιστορία πίσω από το ομώνυμο τραγούδι του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη.


Πίσω από όλα τα μεγάλα τραγούδια κρύβεται μια ιστορία. Οι μεγάλοι συνθέτες έχουν αυτό το χάρισμα να «ντύνουν» με μουσική ιστορίες της καθημερινότητας και να τις μετατρέπουν σε τραγούδια. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το γνωστό τραγούδι του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη, το «βαπόρι απ΄την Περσία». Εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία βγαλμένη από το αστυνομικό δελτίο.

Ήταν ανήμερα του Αη Γιαννιού το 1977, όταν το κυπριακό πλοίο «Γκλόρια» ακινητοποιήθηκε από άνδρες του λιμενικού σώματος για έλεγχο στα Ίσθμια της Κορίνθου. Οι λιμενικοί έπιασαν λαβράκι καθώς το πλοίο μετέφερε 11 τόνους χασίς το οποίο ήταν επιμελώς κρυμμένο στο πίσω μέρος του πλοίου. Το εμπόρευμα είχε φορτωθεί στη Βυρητό του Λιβάνου με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.Όπως ήταν φυσικό συνελλήφθη ο πλοίαρχος του πλοίου και το πλήρωμα. Ανάμεσα τους και 2 Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ήταν οι «συνοδοί» του φορτίου.

Η ποσότητα αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες που είχαν κατασχεθεί παγκοσμίως και η αξία της έφτανε στα 4 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ). Η είδηση αυτή έκανε μεγάλη αίσθηση στο πανελλήνιο και μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Ήταν... καρφωτή και μιλημένη

Για να φτάσουν σε αυτή την επιτυχία οι ελληνικές αρχές χρειάζονταν τις κατάλληλες πληροφορίες. Αυτές του τις παρείχε ο ίδιος ο καπετάνιος του πλοίου, ο Νίκος Ξανθόπουλος ή «καπετάν Νικ» όπως ήταν γνωστός. Παλιός λαθρέμπορος τσιγάρων ο ίδιος, έγινε φανατικός πολέμιος των ναρκωτικών μετά το θάνατο ενός φιλικού του προσώπου από υπερβολική δόση μορφίνης.

Από το 1964 συνεργαζόταν με την αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών DEA (Drug Enforcement Administration) και είχε βοηθήσει στην εξιχνίαση πολλών παρόμοιων υποθέσεων. Καθώς το «Γκλόρια» ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας, πλησίασαν τον Ξανθόπουλο 2 Λιβανέζοι ναυτικοί πράκτορες και του πρότειναν τη δουλειά με αμοιβή 300.000 δολάρια.

Εκείνος δέχτηκε όμως παράλληλα ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. Για να μη γίνει αντιληπτός έστειλε σήμα στο Λιμενικό πως θα μετέφερε «σοκολάτα» δώρο για τα Χριστούγεννα. Αρχικά ο «κάπτεν Νικ» είχε ενημερώσει πως θα έπλεε νότια της Πύλου και είχε κανονιστεί ένα σκάφος του Λιμενικού να προσεγγίσει το «Γκλόρια» για τυπικό έλεγχο. Οι σφοδροί άνεμοι όμως που έπνεαν στην περιοχή, ανάγκασαν το πλοίο σε αλλαγή πορείας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέες οδηγίες στον Ξανθόπουλο να οδηγήσει το πλοίο στα Ίσθμια της Κορίνθου. Εκεί τους περίμενε σχεδόν όλο το λιμενικό Σώμα. Μετά την εικονική του σύλληψη, ο Νίκος Ξανθόπουλος έλαβε τα συγχαρητήρια του τότε Υπουργού Ναυτιλίας Παπαδόγγονα καθώς επίσης και αμοιβή 1,5 εκατομμυρίου δραχμών.

Το λόγο πήρε ο Τσιτσάνης

Μετά τις αρχές το λόγο πήρε η τέχνη. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης άρχισε σχεδόν αμέσως να γράφει το πασίγνωστο πλέον τραγούδι «το βαπόρι απ΄την Περσία». Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία πριν ακόμη κυκλοφορήσει σε δίσκο, αφού ο Τσιτσάνης το τραγούδησε μαζί με τη Λιζέτα Νικολάου στο κέντρο «Σκοπευτήριο». Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη επιτυχία του συνθέτη.