Ο μεγάλος σεισμός στην Πάφο το 1953, με τους 40 νεκρούς (video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ένα βίντεο από το 1953 όπου καταγράφει τον φονικότερο σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.


Τον Σεπτέμβριο του 1953, η περιοχή της Πάφου κτυπήθηκε από τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Κύπρου. Ο μεγαλύτερος σεισμός, διάρκειας αρκετών δευτερολέπτων, αισθητός σε όλη την Κύπρο, έγινε στις 6 το πρωί  της Πέμπτης, 10ης Σεπτεμβρίου 1953. 

Σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι (υπερήλικες και μικρά παιδιά κυρίως), τραυματίστηκαν 100 και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις επιφανειακές ρωγμώσεις. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτήρια έπαθαν διάφορες ζημιές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν το Mentality10 βρέθηκε
στο χωριό Θελέτρα που εγκαταλείφθηκε το 1980


Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές. Επειδή κατά την ώρα που έγινε ο σεισμός πολλοί αγρότες βρίσκονταν στις εργασίες τους αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες. Οι σεισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης και παρατηρήθηκε ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου. Έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν 26 μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.