Ένα πρωινό στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας... (photos - video)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Πανέμορφος ο Πύργος Τηλλυρίας. Η φύση επιβλητική. Βουνό και θάλασσα. Αεράς και νερό. Ήλιος, συννεφιά, μανιασμένος άνεμος. 


Ο Κάτω Πύργος Τηλλυρίας ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας. Και όμως, για να τον επισκεφθεί κανείς μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974, χρειάζεται 3 ώρες και όχι 1 ώρα, όσο απέχει οδικώς η Λευκωσία από το κεφαλοχώρι της Τηλλυρίας. 

sxoleio2010 Cyprus02

Εκτός κι αν κάποιος επιλέξει να κάνει το ταξίδι μέσω κατεχομένων, αφού εδώ και κάποιο καιρό, το οδόφραγμα του Λιμνίτη έχει ανοίξει. "Ο Κάτω Πύργος είναι χτισμένος στους βορεινούς πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στην πιο μεγάλη και όμορφη κοιλάδα της περιοχής, κατά μήκος μιας απαράμιλλης κρυστάλλινης παραλίας, και η ονομασία του προήλθε από το «Τρουλλί», ένα μικρό κτίσμα πάνω σ’ έναν παραθαλάσσιο λόφο που δεσπόζει της περιοχής και φαίνεται σαν πύργος. Στην πραγματικότητα το «Τρουλλί», ήταν παρατηρητήριο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και εδώ και λίγες μέρες άρχισαν τα έργα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Λευκωσίας για την αναπαλαίωσή του" μας ενημερώνει η ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου. 

pyrgos13

pyrgos3

Φτάνοντας καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό, με σχετική ανάπτυξη παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η εισβολή του 1974. Η κοινότητα έχει 1500 κατοίκους οι οποίο πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή και φυσικά τους ντόπιους που ζουν πλέον στις πόλεις. 

pyrgos6

Το δεύτερο που καταλαβαίνεις αμέσως, είναι πως πρόκειται για μία περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Θάλασσα και βουνό μαζί. Δεμένα με μία όμορφη αγριάδα που κάνει το τοπίο να μοιάζει θυμωμένο, αλλά και γαλήνιο την ίδια στιγμή. 

pyrgos7

pyrgos5

Από την ακτή μπορεί κανείς να δει την πέτρα του Λιμνίτη που βρίσκεται στην άκρη του κόλπου της Μόρφου. 

pyrgos17

Στο αλιευτικό καταφύγιο οι ψαρόβαρκες περιμένουν την ώρα για να ξαναβγούν στα ανοιχτά. Το κύμα σκάει με δύναμη στους κυματοθραύστες. 

pyrgos14

Λίγο πιο κάτω μπορεί κανείς να δει την Παναγία την Γαλόκτιστη. Σύμφωνα με τους παλαιούς κατοίκους του χωριού, η ονομασία Γαλόκτιστη δόθηκε λόγω του ότι χτίστηκε με γάλα.

pyrgos10

pyrgos8

Η Τηλλυρία και ο Κάτω Πύργος αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της Κύπρου μας. Έχουν έναν άλλον αέρα. Ένα φως αλλιώτικο. Βγάζει ένα πείσμα ο Κάτω Πύργος. Και μία συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, όπου η φύση έχει δώσει απλόχερα την ευλογία της, αλλά ο άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για να την περιορίσει. Λίγα μέτρα πιο κάτω, θα συναντήσει κανείς δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, τανκς, διαχωριστικές γραμμές, αστυνομίες, φρουρούς. Από ψηλά φαίνονται όλα πιο όμορφα. Λιγότερο ανθρώπινα και περισσότερο... θεϊκά. 

pyrgos4