Ένα μεσημέρι στο παράξενο και όμορφο Λιοπέτρι (photos)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Βρεθήκαμε σ’ ένα μοναδικό μέρος στην Κύπρο. Στον λεγόμενο «ποταμό του Λιοπετρίου» που είναι… θάλασσα.


Το Λιοπέτρι, είναι κτισμένο νοτιοανατολικά της Κύπρου, πέντε χιλιόμετρα από τη θάλασσα και σε υψόμετρο σαράντα περίπου μέτρων. Είναι ένα από τα κοκκινοχώρια και βρίσκεται κοντά στην Αγία Νάπα.

Liopetri.10

Για το όνομα του (όπως μας ενημερώνει η σελίδα στο Facebook «Λιοπέτρι») υπάρχουν διάφορες βάσιμες εκδοχές. Επικρατέστερη θεωρείται αυτή που καταγράφει, ο ιστορικός – λαογράφος Νέαρχος Κληρίδης, στο βιβλίο του «Χωριά και πολιτείες της Κύπρου». Σύμφωνα με την οποία το χωριό πήρε το όνομά του από τις λίγες πέτρες που είχε σε σύγκριση με τα γειτονικά του χωριά. Στα ανέκδοτα έγγραφα της Κυπριακής Ιστορίας, από το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας 1518 – 1529, τόμος Γ΄ σελίδα 287, φαίνεται γραμμένο « Casa Ligopetri ». Με το ίδιο όνομα το αναφέρουν ο Mas Latrie και ο Αθανάσιος Σακελλάριος, ως επίσης και στα βιβλία της Αρχιεπισκοπής, για τους φορολογούμενους του 1823, όπου φαίνεται γραμμένο σαν «Ολιγοπέτρι».

liop 1

Ο «ποταμός» που είναι… θάλασσα!

Σε φωτογραφίες το είχα δει. Αλλά δεν έτυχε να βρεθώ σ’ αυτό το παράξενο σημείο της Κύπρου. Μία στενή λωρίδα θάλασσας 10-25 μέτρα που φτάνει περίπου 600 μέτρα μήκος. Ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία. Μία μοναδική έμπνευση της κυπριακής φύσης που δεν συναντά κανείς σε άλλο σημείο του νησιού.

liop 2

Σχηματίστηκε από την συρροή των νερών της βροχής των γύρω χωριών που χύνονταν στην θάλασσα. «Η ήρεμη γαλάζια θάλασσα, το δάσος και το ξωκλήσι του Άγιου Γεωργίου, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο σε ολόκληρη την Κύπρο. Λόγω του σχήματος του, ο ποταμός χρησιμεύει σαν φυσικό ψαρολίμανο από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες και μικρά τουριστικά σκάφη» αναφέρει η σελίδα «Λιοπέτρι».

liop 3

liop 4

liop 5

liop 7

liop 6

liop 8

liop 9