Γιατί η Λευκωσία ονομάστηκε... Λευκωσία;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Πάμε να μάθουμε τον λόγο που κρύβεται πίσω από την ονομασία της πρωτεύουσας της Κύπρου.


Η Λευκωσία είναι μία πόλη με πολλές ιδιαιτερότητες. Η τραγική ιστορία της Κύπρου την έχει καταστήσει ως την μόνη πόλη της Ευρώπης που είναι χωρισμένη στα δυο εδώ και δεκαετίες. Μία πόλη που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάπτυξη και την παράδοση, ανάμεσα στην επέκταση και τα όρια που της βάζει η κατοχική «πράσινη γραμμή» που την διαπερνά.

nic

Η Λευκωσία είναι διεθνώς γνωστή όχι με το ελληνικό της όνομα, αλλά με το ιταλικό – γαλλικό Nicosia (Nicosie). Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λήδρακαι ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου. Ως πρωτεύουσα της Κύπρου για περισσότερο από χίλια χρόνια, η Λευκωσία καταλήφθηκε στην πορεία από Φράγκους, Ενετούς, Οθωμανούς και Βρετανούς (και η μισή σήμερα από Τούρκους) και φυσικά τα σημάδια τους είναι... παντού. Γι' αυτό και η πόλη της Λευκωσίας είναι ένα μίγμα πολιτισμών, αρχιτεκτονικών τάσεων, ιστορίας και πόνου. Μία πόλη φιλόξενη για όλους.

Τι σημαίνει "Λευκωσία";

Η Λευκωσία είναι, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, μία από τις Σειρήνες και μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης και το όνομά της μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία».

new pa93

Υπάρχει και άλλη Nicosia!

Ναι, η Nicosia της Κύπρου δεν είναι η μοναδική Nicosia στον κόσμο! Υπάρχει ακόμα μία πόλη με αυτό το όνομα και βρίσκεται στην Ιταλία. Επί της ουσίας είναι ένα μεγάλο χωριό της Σικελίας με 15.000 κατοίκους.

nicosiaitaly

Οι ιστορικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πουν με βεβαιότητα από πού πήρε το όνομά της η ιταλική Nicosia. Πάντως θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ελληνική ρίζες με πιο πιθανές δύο εκδοχές. Από τον Άγιο Νικόλαο (Νικολάου Οίκος) ή το αρχαιοελληνικό Νίκη (Νίκης Οίκος). Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης της Nicosia.