Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Ευρέτου (Πάφος)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η τραγική ιστορία της Κύπρου αποτυπώνεται στις πέτρες και τα χαλάσματα του χωριού. 


Η ιστορία της Κύπρου είναι γεμάτη εγκατάλειψη. Χωριά ολόκληρα. Σπίτια χωρίς στέγες, ετοιμόρροπα, χωρίς παράθυρα, χωρίς έπιπλα, χωρίς ανθρώπους. Στην Πάφο μπορεί κανείς να συναντήσει πάρα πολλά. Χωριά που εγκαταλείφθηκαν με διάφορες τραγικές αφορμές και αιτίες. Στο κείμενο αυτό θα συναντήσουμε το τ/κ χωριό Ευρέτου.

Χρειάζεται κανείς να ξέρει πού και πώς πάει στην Ευρέτου για να συναντήσει το χωριό. Περίπου 3 χιλιόμετρα χωματόδρομος, κοντά στη Σίμου, δίπλα στο φράγμα της Ευρέτου, το χωριό στέκει με δυσκολία στα πόδια του.

cyprups

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ στη σειρά "Η Κύπρος της εγκατάλειψης"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Λούνα Παρκ "Τίβολι"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Υπεραγορά "Ορφανίδης"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Κατεχόμενη Κύπρος

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Σφαγείο Κοφίνου

DSC 0392ey

Το φράγμα έχει μαζέψει νερό από τις βροχές του χειμώνα. Απέναντι ένας βοσκός οδηγεί τα πρόβατά του... Σ' έναν τοίχο κάποιος έγραψε μία ημερομηνία, 1975. Μήνες μετά την εγκατάλειψη του χωριού από τους κατοίκους του. Λίγες μέρες μετά την καταστροφή της Κύπρου με την εισβολή της Τουρκίας, την διαίρεση και τους χωριανούς που έγιναν μπαλάκι στα χέρια αυτών που καθορίζουν τη ζωή των ανθρώπων πάνω σ' έναν χάρτη.

DSC 0355ey

DSC 0362ey

Δεκάδες χωριά στην Κύπρο αφέθηκαν στη μοίρα τους, στην ησυχία τους, στον χρόνο και στον πόνο των ραγισμένων τοίχων και των ερειπίων. Η Ευρέτου είναι ένα από αυτά. Κτισμένη στο ύψωμα, δίπλα ακριβώς στο ομώνυμο φράγμα. Ένα τοπίο αξεπέραστου λυρισμού, απλότητας, ησυχίας και πόνου.

DSC 0363ey

DSC 0432ey

Το μοναδικό κομμάτι του χωριού που έχει αναστηλωθεί είναι το τέμενος. Κάθε τόσο το επισκέπτονται οι πρώην κάτοικοί του. Επίσης στην περιοχή, θα βρει κανείς τόνους σκουπιδιών. Αυτό δύσκολα μπόρεσα να το εξηγήσω, αφού η ανθρώπινη παρουσία είναι ελάχιστη.

etuppus

Αφήσα πίσω μου την Ευρέτου. Όπως πάντα με το στομάχι σφιγμένο, με τη φωτογραφική και την ψυχή γεμάτη εικόνες, τον ήχου του αέρα, τα κουδουνίσματα από τα πρόβατα στην απέναντι πλευρά του φράγματος και το μυαλό στους χιλιάδες ανθρώπους αυτού του τόπου που ξεσπιτώθηκαν επειδή κάποιοι άλλοι τους το επέβαλαν...