Οι όροι παράδοσης που πρότειναν οι Άγγλοι στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ! (photos)

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Το 1956, οι αγγλικές αρχές του νησιού, εξέδωσαν φυλλάδιο με το οποίο καλούσαν τα μέλη της "τρομοκρατική οργάνωσης" να παραδοθούν υπό όρους. Δείτε το αυθεντικό φυλλάδιο!


Είχε ήδη περάσει ένας χρόνος από το ξεκίνημα της δράσης της ΕΟΚΑ το 1955 για την αποτίναξη το αγγλικού ζυγού, όταν οι Άγγλοι, βλέποντας το μέγεθος του ξεσηκωμού, εξέδωσαν φυλλάδιο προς τους «τρομοκράτες», στο οποίο τους καλούσαν να παραδοθούν υπό όρους.

Οι όροι παράδοσης

Στους αγωνιστές, δινόταν διορία να καταθέσουν τα όπλα από τα μεσάνυκτα της 22ας Αυγούστου 1956 εως τα μεσάνυκτα της 12ης Σεπτεμβρίου 1956. Στους αγωνιστές δίνονταν δύο επιλογές. Είτε θα παρέμεναν στην Κύπρο και θα δικάζονταν για τη δράση τους ως «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης» ή θα αναχωρούσαν για την Ελλάδα (υπό όρους και υπό κράτηση μέχρι να αναχωρήσουν), επιλογή που θα τους καθιστούσε αυτόματα ως «παράνομους μετανάστες» χωρίς δικαίωμα επιστροφής στην Κύπρο και αφαίρεση της Βρετανικής υπηκοότητας.

1asurrender1

Τρόπος παράδοσης (Άη Σαρρέντερ)

Φυσικά στο έγγραφο, προνοούνταν και ο τρόπος που θα γινόταν η παράδοση. Οι αγωνιστές καλούνταν να πάνε σε οποιονδήποτε αστυνομικό σταθμό με τον οπλισμό τους ή χωρίς. Να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να φωνάξουν «Άη Σαρρέντερ» (I surrender – παραδίνομαι).

1asurrender2