Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Αεροδρόμιο Λευκωσίας

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η συγκλονιστική επίσκεψη του Mentality10 στο εγκαταλελειμμένο, από το 1974, αεροδρόμιο της Κύπρου. 


Η στήλη "Η Κύπρος της εγκατάλειψης" έχει ταξιδέψει σε παλιά γήπεδα, σε παλιά αεροδρόμια, σε χωριά που έμειναν χωρίς κατοίκους, σε πολυκαταστήματα βουβά, σε λούνα παρκ χωρίς παιδιά. Το ταξίδι μας συνεχίζεται στο πιο συγκλονιστικό σημείο της Κύπρου. Το Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σήμερα, χρησιμοποιείται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν το κατέλαβαν ποτέ οι Τούρκοι παρά τις προσπάθειες τους, βρίσκοντας απέναντί τους παιδιά που έδωσαν τη ζωή τους για να το υπερασπιστούν.

Ξεκινώντας οφείλω ένα ευχαριστώ στον Robert Szakszon για την βοήθειά του, την ανταπόκρισή του στο αίτημα να φωτογραφίσουμε τον χώρο και όσα μοιράστηκε μαζί μας από τις γνώσεις του.

Στην Πύλη Foxtrot έδειξα την ταυτότητά μου και με την συνοδεία του Ρόμπερτ πήραμε τον δρόμο για το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Το αεροδρόμιο άνοιξε τις πύλες του το 1968, σχεδιάστηκε από Γερμανό αρχιτέκτονα. Στην είσοδό του δεσπόζουν 8 συντριβάνια!

DSC 0113aero

Αριστέρα και δεξιά, τα 8 συντριβάνια της εισόδου.


Αριστέρα το πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών και ευθεία η είσοδος για τις ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, τα γραφεία των αεροπορικών εταιρειών δίπλα η σκάλα για τους επισκέπτες που ήθελαν από το μεγάλο μπαλκόνι του αεροδρομίου να παρακολουθήσουν τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις των αεροσκαφών! Σήμερα κάτι τέτοιο θα απαγορευόταν για λόγους ασφαλείας.

DSC 0133aero

DSC 0121aero

DSC 0064aero

Στο κεντρικό κτήριο, ακόμα υπάρχουν τρύπες από τις σφαίρες. Οι μάχες του αεροδρομίου. Η ηρωική αντίσταση στην επέλαση του τούρκικου στρατού που δεν μπόρεσε να το καταλάβει. Η επιχείρηση "Νίκη" με τους Ελλαδίτες καταδρομείς που χάθηκαν, η εκεχειρία που δεν τηρήθηκε ποτέ από τους Τούρκους, το λούνα παρκ "Τίβολι" λίγο πιο κάτω που χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο αιχμαλώτων. Οι τουρίστες που βρέθηκαν στη μέση του πολέμου, οι πολίτες που βρέθηκαν στο λάθος σημείο, της λάθος στιγμή και που εκτελέστηκαν από τους εισβολείς.

DSC 0067aero

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ στη σειρά "Η Κύπρος της εγκατάλειψης"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Λούνα Παρκ "Τίβολι"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Υπεραγορά "Ορφανίδης"

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Κατεχόμενη Κύπρος

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Σφαγείο Κοφίνου

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Ευρέτου στην Πάφο


Σήμερα, στους κλειστούς χώρους του αεροδρομίου δεν επιτρέπεται να μπεις. Πάνω από 40 χρόνια μετά την εισβολή και την αχρήστευση του χώρου, ο χρόνος παίζει το δικό του παιχνίδι. Στο οποίο βγαίνει πάντα νικητής. Οι φωτογραφίες από τους εσωτερικούς χώρους τραβήχτηκαν από τα σπασμένα παράθυρα...

DSC 0073aero

DSC 0076aero

DSC 0142aero

Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο για να πάμε λίγο πιο πέρα. Εκεί βρίσκεται το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που τραυματισμένο από τις πολεμικές επιχειρήσεις, δεν ταξίδεψε ποτέ ξανά...

DSC 0192aero

DSC 0151aero

Τι τραγική ειρωνία. Το εγκαταλελειμμένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών του 1974, είναι το τελευταίο που υπάρχει με το λογότυπο της κυπριακής εταιρείας. Τα υπόλοιπα πουλήθηκαν... Τι ντροπή.

DSC 0161aero

Οι βοηθητικοί χώροι του αεροδρομίου παραμένουν στιγματισμένοι από τον χρόνο. Σπασμένα τζάμια, κτήρια σαν σκιάχτρα παλεύουν με τον αέρα, τη βροχή, τη ζέστη και την υγρασία. Σε μία γωνιά ακόμα ο χώρος στάθμευσης της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Εκεί για να θυμίζει πως όλα αυτά δεν έγιναν ένα πρωινό, δεν έγιναν ξαφνικά...

DSC 0184aero

DSC 0168aero

DSC 0214aero

Τελευταίος σταθμός. Ο αεροδιάδρομος και η πρόσοψη με το δισδιάκριτο πλέον NICOSIA INTERNATIONAL AIRPORT. Το μπαλκόνι των αποχαιρετισμών, ο δίαυλος με τα αγριόχορτα που νίκησαν την ρυτιδιασμένη άσφαλτο. Αυτοκίνητα των Ηνωμέων Εθνών, ένα σύννεφο που περασε και μία Κύπρος που ακόμα περιμένει...

DSC 0199aero

DSC 0210aero