Ποιο είναι το πραγματικό όνομα της παραλίας "Ακτή του Κυβερνήτη";

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Όλοι την ξέρουν με το σημερινό της όνομα. Η πραγματική της ονομασία όμως είναι άλλη και μάλιστα έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα!


Η «Ακτή του Κυβερνήτη» (Governor’s Beach), είναι μια από τις πιο παραλίες της επαρχίας Λεμεσού αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Αυτό που είναι όμως λιγότερο γνωστό, είναι το όνομα που είχε η παραλία αυτή πριν από την Αγγλοκρατία.

Στα ανατολικά της Λεμεσού λοιπόν, βρίσκεται ένας κρημνώδης σχηματισμός με μικρούς αμμουδερούς κολπίσκους μήκους 15 περίπου χιλιομέτρων. Η περιοχή αυτή, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, είναι γνωστή με το όνομα «Governor’s Beach».

1agovernorsbeach1

Όπως προκύπτει και από την ονομασία, εκεί βρισκόταν το εξοχικό του Άγγλου Κυβερνήτη το οποίο επισκέπτονταν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η περιοχή πριν από τους Άγγλους ονομαζόταν αλλιώς. Το όνομα της παραλίας ήταν «Κάλυμνος». Γιατί Κάλυμνος; Γιατί εκεί στάθμευαν τα πλοία τους οι σφουγγαράδες που έρχονταν από το ελληνικό νησί για σπογγαλιεία. Οι πιο παλιοί κάτοικοι της περιοχής ακόμη και σήμερα την αποκαλούν «Κάλυμνο» ή «Καλυμνώ»!

1agovernorsbeach2