Το Mentality10 στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Βρεθήκαμε στον χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης από το 1955 μέχρι την κυπριακή ανεξαρτησία. Φωτογραφίες - κείμενο: Βόρις Καραγιάννης


Το βασικό ενδιαφέρον του Mentality10 ως ιστότοπου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να προσφέρει γνώση και πληροφορίες στον αναγνώστη του. Γνώση που προκύπτει με έρευνα. Γνώση που ΔΕΝ προκύπτει από copy-paste.

Αφού λοιπόν τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς βρέθηκαν στην επικαιρότητα γιατί κάποιοι αποφάσισαν να γυρίσουν εκεί το τρέιλερ των ανδρικών καλλιστείων, ας βρεθούν στην επικαιρότητα και για το σωστό λόγο. Ως μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου που θα προβάλλεται στο κοινό χωρίς ψηλοτάκουνα και γυμνασμένους Mr. Cyprus...

Πήγαμε λοιπόν στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Στον χώρο όπου φυλακίστηκαν Κύπριοι αγωνιστές της ελευθερίας στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Στον χώρο αυτό εγκλείστηκαν και άλλοι αγωνιστές της ελευθερίας της Κύπρου. Πάνω από 3000.

DSC 0162eoka

Μεγάλες μορφές του κυπριακού αγώνα βρέθηκαν στον χώρο αυτό. Κυριάκος Μάτσης, Φώτης Πίττας, Μάρκος Δράκος. Κατάφεραν να δραπετεύσουν και σκοτώθηκαν αργότερα στη μάχη. Στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς υπάρχουν οι προτομές των ηρώων αυτων.

12041337 10206106908446439 797315342 o

Από τους δεκάδες θαλάμους - κοιτώνες του στρατοπέδου συγκέντρωσης, σώζονται μόνο 4 σήμερα. Και η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος, τον έναν από αυτούς τον έχει νικήσει, αφού οι άνθρωποι δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να τον βοηθήσουν...

DSC 0083

DSC 0081eoka

Μπαίνουμε σ' αυτόν τον εφιαλτικό διάδρομο με τα συρματοπλέγματα. Και έχοντας επισκευθεί το Άουσβιτς και το Νταχάου, μπορώ να σας πω ότι το συναίσθημα είναι παρόμοιο. Άνθρωποι κλεισμένοι μέσα σ' ένα κλουβί, αναμένοντας το έλεος ή την οργή του δυνάστη τους.

DSC 0066eoka

DSC 0075eoka

Και έπειτα ο θάλαμος. Ο χώρος όπου οι κρατούμενοι κοιμούνταν, έκαναν μπάνιο και πήγαιναν στην τουαλέτα. Όλα στον ίδιο χώρο. Δεκάδες άνθρωποι στο τσίγκινο κλουβί, να κοιμούνται, να ονειρεύονται, να φοβούνται, να σκέφτονται την οικογένειά τους ή την απόδρασή τους.

DSC 0085eoka

DSC 0096eoka

DSC 0100eoka

Ο χώρος μπορεί ακόμα και σήμερα να μεταφέρει στον επισκέπτη την αγωνία των κρατουμένων. Το επόμενο σημείο στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς είναι το λεγόμενο "ΑΠΟΜΟΝΩΤΗΡΙΟ". Εκεί δηλαδή όπου οι Άγγλοι έριχναν στην απομόνωση όσους δεν συμμορφώνονταν. Το πιο εφιαλτικό μέρος των κρατητηρίων.

DSC 0116eoka

DSC 0113eoka

Μία κουρελιασμένη ελληνική σημαία βρίσκεται εκεί για να θυμίζει τους αγώνες της Κύπρου και τους σημερινούς Κύπριους επίσης. Πρέπει να πούμε ότι ο χώρος χρειάζεται επειγόντως συντήρηση, αναβάθμιση ώστε να γίνει ένας χώρος που θα αξίζει στη μνήμη των ανθρώπων που πέρασαν από αυτό το μέρος, που δεινοπάθησαν σ' αυτό το μέρος και που αποτελεί μνημείο της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

DSC 0053eoka

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος και ίσως γι' αυτό διάφοροι να θεωρούν ότι... ερωτικές σκηνές και καλλιστεία μπορούν να φιλοξενηθούν στο σημείο όπου ο Μάτσης, ο Δράκος, ο Γιωργάλλας, ο Πίττας και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, ένιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει αποικιοκρατεία.