Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Μεταλλείο Κοκκινόγιας (Μιτσερό) 

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Στέκει στα πόδια του... ακόμα. Περήφανο. Μ' ένα πλούσιο παρελθόν και μ' ένα μέλλον που του επιφυλλάσσει κάτι κάλο... 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βόρις Καραγιάννης

Είναι λιγότερο από 2 λεπτά με το αυτοκίνητο από την περίφημη λίμνη του μεταλλείου της Κοκκινοπεζούλας. Αποτελεί άλλη μία απόδειξη του παρελθόντος της περιοχής ως προς την εξόρυξη μεταλλεύματος. 

Όπως σε όλα τα μέρη εγκατάλειψης, όπου ο άνθρωπος κάποτε δημιουργούσε, δούλευε, ζούσε, πονούσε, ανέπνεε, μιλούσε, φώναζε και γελούσε, το συναίσθημα είναι περίεργο. Η σιωπή πέφτει πολύ βαριά. Και σπάει μόνο όταν οι σημερινοί "ιδιοκτήτες" του χώρου, τα περιστέρια και οι σαύρες, νιώσουν ανασφάλεια από την παρουσία ανθρώπου. 

Είναι επιβλητικό το μεταλλείο της Κοκκινόγιας στο Μιτσερό. Τα σιδερένια πόδια του δεν έχουν λυγίσει, ούτε από τη σκουριά, ούτε από τις καιρικές συνθήκες. Δυνατή κατασκευή. Ένας γίγαντας ξεχασμένος φορώντας πάντα την πανοπλοία του, κρατώντας το σπαθί που δύσκολα μπορεί πλέον να σηκώσει. Είναι ακίνδυνος. Αθόρυβος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ στη σειρά "Η Κύπρος της εγκατάλειψης"

► Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Λούνα Παρκ "Τίβολι"

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Υπεραγορά "Ορφανίδης"

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Κατεχόμενη Κύπρος

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Σφαγείο Κοφίνου

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Ευρέτου στην Πάφο

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Αεροδρόμιο Λευκωσίας

Το μεταλλείο της Κοκκινόγιας λειτούργησε την περίοδο 1973-1979 με εφαρμογή υπόγειων μεθόδων εκμετάλλευσης και από αυτό εξορύχτηκαν γύρω στους 481.000 τόνους μεταλλεύματος μέσης περιεκτικότητας 2% Cu και 35% S. Η μεταφορά του μεταλλεύματος μέχρι την επιφάνεια γινόταν δια μέσου στοάς και πηγαδιού.

 Η επεξεργασία του μεταλλεύματος γινόταν σε εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στο Μιτσερό για παραγωγή συμπυκνωμάτων χαλκού και θείου με τη μέθοδο της επίπλευσης. Η εξαγωγή του τελικού προϊόντος γινόταν με φόρτωση πλοίων στο Βασιλικό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ στη σειρά "Η Κύπρος της εγκατάλειψης"

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Παλιά Θελέτρα στην Πάφο

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Το χωριό Μακούντα στην Πάφο

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Πρωταράς και Αγ. Νάπα... τον χειμώνα!

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Παλιό στάδιο ΓΣΠ

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Εμπορικό Κέντρο City Plaza

 Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο "Μελκονιάν" 

Στο χώρο του μεταλλείου εξακολουθούν να υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του κλωβού ανέλκυσης του πηγαδιού καθώς και  μέρος των σιδηρογραμμών στις οποίες κινούνταν τα βαγόνια μεταφοράς του μεταλλεύματος. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα αποτελέσουν μέρος του μουσείου μεταλλευτικής κληρονομιάς που θα δημιουργηθεί στο Μιτσερό.