Οι παράξενες και αστείες "Παγκόσμιες Ημέρες" που γιορτάζονται κάθε χρόνο

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Από την Παγκόσμια Ημέρα χιονιού μέχρι την Παγκόσμια Ημέρα δημόσιας τουαλέτας! 


Σχεδόν κάθε μέρα γιορτάζουμε και μια «παγκόσμια ημέρα». Οι περισσότερες έχουν ανακυρηχθεί ως τέτοιες από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την UNESCO και άλλους διεθνείς φορείς. Η ιδέα πίσω από όλο αυτό ήταν, τη συγκεκριμένη μέρα να στραφεί το ενδιαφέρον του κόσμου σε ένα σοβαρό ζήτημα όπως λ.χ. Μια ανίατη ασθένεια, η μόλυνση του περιβάλοντος, η κακοποίηση κτλ. Πλέον όμως το πράγμα έχει ξεφύγει. Σήμερα «γιορτάζονται» σχεδόν τα πάντα. Η εμπορευματοποίηση με σκοπό το κέρδος δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και αυτό το «θεσμό». Πάντως, υπάρχουν και κάποιες μέρες που είναι ξεχωριστές και προκαλούν αν μη τι άλλο γέλιο. Εμείς ψάξαμε για τις πιο περίεργες και σας τις παρουσιάζουμε... «γιορτάστε» ελεύθερα!

19 Ιανουαρίου: Παγκόσμια ημέρα του χιονιού

Καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκί με σκοπό την προώθηση του αθλήματος. Νομίζω πως ο χιονοπόλεμος έχει πιο πολύ πλάκα, οπότε λέω να γιορτάσω έτσι.


10 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα γάμου

Το 1981 στο Μπατόν Ρούζ της Λουϊζιάνα των ΗΠΑ, ένα ζευγάρι το οποίο χάρηκε πάρα πολύ που παντρεύτηκε, πρότεινε στο Κυβερνήτη και τον επίσκοπο της πολιτείας να θεσπιστεί η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως «Ημέρα του Γάμου». Η ιδέα τους ενθουσίασε και από το 1983 εορτάζεται κάθε 2η Κυριακή του Φεβρουαρίου. Εαν το ζευγάρι είναι ακόμα μαζί δεν γνωρίζει κανείς. Η γιορτή πάντως έμεινε.


22 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατάποσης σπαθιών

Και όμως! Υπάρχει η Διεθνής Ομοσπονδία Κατάποσης Σπαθιών και είναι υπεύθυνη για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας. Σκοπός της τι άλλο; Η προώθηση της συγκεκριμένης τέχνης(:).


14 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας

Η ανδρική απάντηση στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Αντί για λουλούδια, καρδούλες και αρκουδάκια, μπριζόλες και... ακατάλληλο δια ανηλίκους. Υπεύθυνος για αυτό είναι ένας ραδιοφωνικός παραγωγός από το Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ ο Τομ Μπέρτσι.


21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Ο Ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια (τα οποία γιορτάζουν ακριβώς από πάνω). Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να καταδείξει το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τώρα εαν πείτε αυτή τη δικαιολογία στον προϊστάμενο σας εκείνη τη μέρα... σας βλέπω άνεργους.


16 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα μαξιλαροπόλεμου

Αφού ξυπνήσετε από την «ημέρα του ύπνου», πάρτε το μαξιλάρι σας και βγείτε να γιορτάσετε μαζί με άλλους αγουροξυπνημένους. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2008 και ξεκίνησε μέσω του διαδικτύου (μαξιλαρική άνοιξη).


4 Μαΐου: Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Ναί. Εκείνη την ημέρα γιορτάζουμε για μια κινηματογραφική ταινία. Πάντως η επιλογή της ημερομηνίας είναι αν μη τι άλλο εμπνευσμένη. Η πιο γνωστή ατάκα της ταινίας είναι «may the force be with you» η οποία παραφράστηκε και έγινε «May the fourth be with you». ΟΚ!


6 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας

Υπεύθυνη για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας η κυρία Μαίρη Έβανς Γιάνγκ από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώην ανορεξική, ξεκίνησε το 1995 μια καμπάνια με σύνθημα «We come in all sizes... Understand it. Support it. Accept it». Οι διαιτολόγοι του κόσμου τούτου μάλλον εξαιρούνται από τους εορτασμούς.


22 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Νομίζετε τυχαία κάναμε ολόκληρο θέμα στο mentality10 για το θρυλικό «Beetle» της Volkwagen; Οι εκατομμύρια θαυμαστές του θρυλικού «σκαθαριου» το τιμούν τη συγκεκριμένη ημέρα, διότι στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε με τον Φέρντιναντ Πόρσε τη συμφωνία για την κατασκευή του.


2 Ιουλίου: Παγκόσμια ημέρα ΑΤΙΑ (UFO)

Tην ημέρα εκείνη σύμφωνα με το «μύθο», συνετρίβη ένας ιπτάμενος δίσκος στο Ρόσγουελ (Area 51), οπότε οι λάτρεις των ΑΤΙΑ μαζεύονται και κοιτούν στον ουρανό για να εντοπίσουν UFO. Αν πάντως αντί για τον ουρανό κοιτούσαν γύρω τους θα έβλεπαν πολλά... και θα γλύτωναν και το αυχενικό.

25 Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων

Και οι διαχειριστές συστημάτων έχουν ψυχή και δικαιούνται τη δική τους ημέρα. Κάπως έτσι σκέφτηκε το 2000 ο ελληνοαμερικανός Τεντ Κεκάτος. Η αλήθεια είναι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής όλων των τεχνολογικά εξελιγμένων επιχειρήσεων. Εργάζονται μέρα νύχτα για να μην καταρεύσει το σύστημα. Τώρα που το σκέφτομαι... μάλλον άδεια χρειάζονται!


8 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού

Ο κύριος Άλεξ Χίρκα δηλώνει αμφιφυλόφιλος και «ακτιβιστής του σέξ». Μια 8η Αυγούστου «ζεσταινόταν» πολύ και αποφάσισε να την καθιερώσει ως παγκόσμια ημέρα του οργασμού. Κατά διαβολική κω.... σύμπτωση η ημερομηνία εκείνη ήταν κενή και την «καπάρωσε».


20 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται αστείο όμως δεν είναι. Η Αμερικανική Ένωση για τον Έλεγχο των Κουνουπιών, καθιέρωσε αυτή την παγκόσμια ημέρα, για να ενημερώσει των κόσμο για τις αρρώστιες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγει, διότι την ίδια ημέρα το 1897, ο Άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος ανακοίνωσε πως τα κουνούπια ευθύνονται για την ελονοσία, στρέφοντας τις έρευνες προς τα εκεί.


10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Η Διεθνής Επιτοπή Ωοπαραγωγών (τέλειο), θέλησε κάθε χρόνο στις 10 του Οκτώβρη, να μας υπενθυμίζει τη διατροφική αξία των αυγών. Οι κότες πάλι που κάνουν τα αυγά δεν ξέρω τι γνώμη έχουν. Το δίκαιο θα ήταν να εορτάζεται η μέρα της «κότας που έκανε το αυγό». Η μήπως «του αυγού που έκανε την κότα». Μπλέξαμε!


19 Νοέμβριου: Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας

Όταν περνάς 3 χρόνια απ΄τη ζωή σου στην τουαλέτα, τότε ακούγεται κάπως λογικό να υπάρχει και η αντίστοιχη παγκόσμια ημέρα. «Λογικό» επίσης είναι να υπάρχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας, ο οποίος και καθιέρωσε τη συγκεκριμένη ημέρα, που πέρα από την πλάκα, θέλει να προβάλει και τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε, όταν πηγαίνουμε εκεί... που και ο «βασιλιάς» πάει μόνος του (σηκώνουμε καπάκι, πλένουμε χεράκια κτλ).