Η ιστορία του ανθρώπου που επέζησε από 2 εκρήξεις ατομικής βόμβας!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Ο Tsutomu Yamaguchi ήταν ένας από τους πιο τυχερούς-άτυχους ανθρώπους του κόσμου. 


Η δύναμη η οποία είναι σε θέση να επηρεάσει, πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου και τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος, γεγονότα και καταστάσεις ώστε να έχουν θετική κατάληξη ονομάζεται με μια λέξη... τύχη. Το αντίθετό της είναι η ατυχία.Τι συμβαίνει όμως όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο;

Όταν ας πούμε είσαι παρών κατά την έκρηξη 2 ατομικών βομβών μέσα σε τρεiς ημέρες είσαι τυχερός που επέζησες ή άτυχος που το έζησες; Ας δούμε την ιστορία του ανθρώπου που βρέθηκε σε αυτή τη θέση κάποτε και ο καθένας ας βγάλει τα συμπερασματά του.

Στις 6 Αυγούστου 1945, ο 29χρονος μηχανικός της Mitsubishi Heavy Industries Tsutomu Yamaguchi, πήγαινε μαζί με δύο συνεργάτες του, τον Akira Iwanaga και τον Kuniyoshi Sato στο σιδηροδρομικό σταθμό της Χιροσίμα για να πάρει το τρένο να γυρίσει στη γενέτειρά του.

Σωστά μαντέψατε! Καταγόταν από το Ναγκασάκι. Στη Χιροσίμα είχε σταλεί για λίγες ημέρες από την εταιρία του. Κατά τη διαδρομή προς το σταθμό, διαπίστωσε πως είχε ξεχάσει να πάρει μαζί του κάποια έγγραφα και επέστρεψε στο κατάλυμμα όπου έμενε προσωρινά για να τα πάρει.

Οι φίλοι του τον περίμεναν στο σταθμό. Καθώς επέστρεφε είδε 2 βομβαρδιστικά στον ουρανό της Χιροσίμα από τα οποία απελευθερώθηκαν 2 αλεξίπτωτα. Ήταν 8.15 το πρωΐ.

1tsutomu1

Μια εκτυφλωτική λάμψη συνοδευόμενη από ωστικό κύμα, σκόνη και υπερβολική θερμότητα τον έριξε στο έδαφος. Ήταν μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της έκρηξης. Τα άμεσα αποτελέσματα πάνω του ήταν ένα βουητό στα αυτιά του, προσωρινή τύφλωση λόγω της λάμψης και εγκαύματα στο πάνω μέρος του σώματός του.

Παρ'όλα αυτά κατάφερε να σηκωθεί και να πάει σε ένα κοντινό καταφύγιο. Πέρασε τη μέρα εκεί δεχόμενος τις πρώτες βοήθειες. Παραδόξως η κατάσταση του δεν ενέπνεε ανησυχία και την επομένη αποφάσισε να ταξιδέψει για το Ναγκασάκι.

«Σκέφτηκα πως το μανιτάρι με ακολούθησε»

Όταν έφτασε στο Ναγκασάκι, πήγε στο τοπικό νοσοκομείο όπου του περιποιήθηκαν τα εγκαύματα και του τοποθέτησαν επιδέσμους. 2 ημέρες μετά (και 3 μετά την έκρηξη της Χιροσίμα), στις 9 Αυγούστου, επέστρεψε στην εργασία του. Εκεί έπρεπε να εξηγήσει (ιαπωνική νοοτροπία γαρ) στον προϊστάμενό του πως τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ο προϊστάμενος δυσκολευόταν να πιστέψει οτι μια βόμβα κατέστρεψε μια ολόκληρη πόλη (η προπαγάνδα των Ιαπώνων δεν επέτρεπε την άμεση πληροφόρηση των πολιτών, ειδικά για ένα τόσο σκληρό χτύπημα), μάλιστα τον επέκρινε λέγοντάς του "Είσαι μηχανικός υποτίθεται... για σκέψου!

Πώς μπορεί μια βόμβα να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη;". Κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους ακούστηκαν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για επικείμενο βομβαρδισμό.

1tsutomu2

Πάλι η εκτυφλωτική λάμψη εμφανίστηκε μπροστά στο Yamaguchi, πάλι ο ίδιος εκκωφαντικός θόρυβος, η σκόνη, το κάψιμο. Η βόμβα του Ναγκασάκι ήταν ακόμη μεγαλύτερης ισχύος από αυτή της Χιροσίμα.

Αν και πάλι βρισκόταν περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της έκρηξης, αυτή τη φορά δεν έπαθε σχεδόν τίποτα, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς την έκθεσή του για άλλη μια φορά σε ισχυρή ακτινοβολία. Περιγράφοντας αυτό το δεύτερο περιστατικό μετά από πολλά χρόνια δήλωσε "νόμιζα πως το μανιτάρι με είχε ακολουθήσει από τη Χιροσίμα".

1tsutomu4

Επίλογος

Ο Tsutomu Yamaguchi, κατάφερε να επηζήσει όχι από μια, αλλά από δύο επιθέσεις με ατομική βόμβα. Αν και βρισκόταν και στις 2 περιπτώσεις αρκετά κοντά στο κέντρο της έκρηξης, η μόνη βλάβη που του έμεινε ήταν να χάσει την ακοή του από το αριστερό του αφτί. Φυσικά δεν πρέπει να υποτιμούμε και τα ψυχικά τραύματα που κουβαλούσε λόγω αυτών που βίωσε.

Έζησε μια φυσιολογική ζωή, έκανε οικογένεια και έφτασε μέχρι την ηλικία των 93 ετών. Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Το 2009 αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση ως επιζών από τις 2 επιθέσεις.

1tsutomu3

Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 2010 από καρκίνο του στομάχου. Εν τω μεταξύ είχε γράψει και ένα βιβλίο με ποιήματα όπου εξιστορεί με τον δικό του τρόπο τα όσα έζησε εκείνες τις ημέρες . Τα βιώματα ενός ανθρώπου που είχε το θλιβερό προνόμιο να είναι παρών σε 2 επιθέσεις με ατομική βόμβα, αλλά και την ευλογία να επιζήσει και από τις 2. Τυχερός; Άτυχος; Μάλλον και τα δύο!