Γιατί το γνωστό τυρί ονομάζεται ροκφόρ;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Το πασίγνωστο γαλλικό τυρί έχει πίσω του μία πολύ μεγάλη ιστορία που ξεκινά στις 4 Ιουνίου του 1411! 


Το τυρί ροκφόρ είναι μία από τις κλασικές εκείνες περιπτώσεις. Που είτε το λατρεύεις, είτε δεν αντέχεις μαζί του στο ίδιο δωμάτιο! Ανήκω στην πρώτη κατηγορία!

Και δεν είμαι φυσικά μόνος μου! Πρώτος και καλύτερος ο Βασιλιάς Κάρολος ο 6ος της Γαλλίας ήταν ο πρώτος που εκτίμησε την γεύση του και αποδέχθηκε τον λίγο... περίεργο τρόπο παραγωγής του! Πάντως στις 4 Ιουνίου του 1411 έγινε η αρχή του... μύθου του τυριού ροκφόρ που για πολλούς είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική τυροκομία. Αυτή τη μέρα, λοιπόν, ο Βασιλιάς Κάρολος ο 6ος της Γαλλίας χορήγησε το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του χωριού Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που ονομάζεται ροκφόρ. Από το ομώνυμο χωριό της νοτιοδυτικής Γαλλίας!

Η παρασκευή του

Το ροκφόρ παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και ωριμάζει αποκλειστικά σε φυσικά σπήλαια στο χωριό Ροκφόρ-σιρ-Σουλζόν. Η ψυχρή και υγρή ατμόσφαιρα των σπηλαίων ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα Πενικίλλιο («Penicillium roqueforti»), που προσδίδει στο τυρί αυτό τη χαρακτηριστική όψη του που είναι προφανώς μούχλα. Η ονομασία «Ροκφόρ» προστατεύεται από τη γαλλική νομοθεσία από το 1925. Μόνο τα τυριά που υφίστανται την ωρίμανση τους στο χωριό Ροκφόρ, μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά με την ονομασία «ροκφόρ». Στο εμπόριο, φυσικά, κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις και συνήθως ονομάζονται «μπλε τυριά».