Ποια σχέση έχει το βιβλίο Guinness με την μπύρα Guinness;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Διαβάστε την ιστορία της δημιουργίας του βιβλίου με τα ρεκόρ που πουλά περισσότερα αντίτυπα από κάθε άλλο ετήσια. 


Αποτελεί το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις ετήσια στον κόσμο. Το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις των ανθρώπων σε κάθε... τρέλα βάλει ο καθένας στο κεφάλι του! Και αυτή η τρέλα δεν είναι προνόμιο λίγων στον πλανήτη μας, αλλά μάλλον ο κανόνας! Ο άνθρωπος πάντα έψαχνε τρόπο να ξεχωρίσει και σίγουρα το βιβλίο Γκίνες του έδινε αυτή την ευκαιρία.

Από την άλλη υπάρχει και η... συνονόματη μπύρα. Η μπύρα Guinness. Μαύρη, ιρλανδέζικη, γνωστή σε όλους τους λάτρεις της καλής μπύρας. Έχει άραγε κάποια σχέση η μπύρα Γκίνες με το βιβλίο Γκίνες;
Ναι! Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μπύρα και στο βιβλίο.

Έτσι ξεκίνησε η ιστορία...

Ο Σερ Χιού Μπίβερ ήταν διευθυντής μάρκετινγκ του ζυθοποιείου της Guinness. Στις 10 Νοεμβρίου του 1951 βρέθησε σ' ένα πάρτι. Εκεί διαφώνησε με κάποιους από τους καλεσμένους. Η διαφωνία τους είχε να κάνει με το ποιο πουλί-θήραμα είναι το ταχύτερο στην Ευρώπη! Φοβερή διαφωνία ε; Ε, πάντως όσα αστεία κι αν ήταν, οδήγησε σε μία ιδέα που κατέκτησε τον κόσμο!

Όσο κι αν προσπάθησε η παρέα να ανακαλύψει ποιο πουλί είναι το ταχύτερο ψάχνοντας σε βιβλία, δεν τα κατάφερε. Ο Μπίβερ αμέσως έκανε την σκέψη ότι στον κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέματα που δεν μπορούν να διευκρινιστούν και να καταγραφούν. Στο μυαλό του ήδη είχε δημιουργηθεί η σκέψη για την έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου.

Ο Σερ Χιού Μπίβερ

Η ιδέα του έγινε πραγματικότητα όταν ο υπάλληλος της Guinness Κρίστοφερ Τσάταγεϊ μίλησε με τα αδέρφια Νόρις και Ρος Μακγουίρτερ (δολοφονήθηκε αργότερα από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό). Και οι δύο πανεπιστημιακοί στο Λονδίνο. Τους ανατέθηκε να δημιουργήσουν το πρώτο Βιβλίο Guinness. Το έκαναν τον Αύγουστο του 1954 τυπώνοντας χιλιάδες αντίτυπα. Αρχικά τα χάριζαν στον κόσμο. Αυτή δεν ήταν μία επίσημη έκδοση, αλλά ουσιαστικά μία πρόβα τζενεράλε για όσα ακολούθησαν.

Το 1955 ιδρύθηκε η Guinness Book of Records στην Fleet Street. Η πρώτη έκδοση ήταν 198 σελίδων και εκδόθηκε στις 27 Αυγούστου του 1955 και φυσικά αμέσως ανέβηκε στην κορυφή των πιο περιζήτητων βιβλίων της βρετανικής αγοράς.

* Το επόμενο έτος, ξεκίνησε η πώλησή του στις ΗΠΑ. Έφυγαν 70.000 αντίτυπα!

* Το βιβλίο ξεπέρασε τα 100.000.000 πωλήσεις και εκδίδεται πλέον σε 37 γλώσσες.