Όταν οι ΗΠΑ ήθελαν να βομβαρδίσουν τη... Σελήνη!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Στα τέλη της δεκαετίας του 50'... δημιουργήθηκε το project A119 με σκοπό μια έκρηξη στην επιφάνεια της σελήνης ορατή από τη γη! 


Στα τέλη της δεκαετίας του 50', ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, άρχισε να φεύγει από τα στενά όρια του πλανήτη γη και να επεκτείνεται στο διάστημα. Οι Σοβιετικοί είχαν πάρει "κεφάλι" στην κούρσα του διαστήματος. Οι Αμερικανοί κάτι έπρεπε να κάνουν για να αποδείξουν πως είναι αυτοί οι κυρίαρχοι του διαστήματος. Έτσι εκπόνησαν το πρόγραμμα Α119 (Project A119). Στόχος του προγράμματος; Ο βομβαρδισμός της Σελήνης με πυρηνικά...!

feioiaa


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από πού προήλθε ο όρος «Ψυχρός Πόλεμος»;


Στις 4 Οκτωβρίου 1957, η Σοβιετική Ένωση, εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη, τον Sputnik 1. Δύο μήνες αργότερα, οι ΗΠΑ απέτυχαν εις διπλούν να εκτοξεύσουν το δικό τους δορυφόρο. Το πλήγμα ήταν μεγάλο για το κύρος των Αμερικανών, ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη, άρχιζε να συμβιβάζεται με την ιδέα πως η ΕΣΣΔ είχε το "πάνω χέρι" στη μάχη του διαστήματος.

NewsPaper1

Το Project A119

Το Μάιο του 1958, το "Ίδρυμα ερευνών και εξοπλισμού" (Armour Research Foundation) το οποίο βρίσκεται στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλλινόις, ξεκίνησε έρευνες για λογαριασμό της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, με σκοπό τη μελέτη των συνεπειών μιας πυρηνικής έκρηξης στη Σελήνη. Η επίσημη ονομασία του προγράμματος ήταν "A Study of Lunar Research Flights" και η κωδική του ονομασία "Project A119". Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόκληση πυρηνικής έκρηξης στην επιφάνεια της Σελήνης η οποία θα ήταν ορατή από τη γη. Ένα κοσμικό πυροτέχνημα το οποίο πίστευαν οι ιθύνοντες, πως θα αναπτέρωνε το ηθικό των αμερικανών πολιτών! Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό θα επιτυγχάνονταν με την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου με πυρηνική κεφαλή.

project a119

Για όσο καιρό προετοιμάζονταν το πρόγραμμα, στον αμερικανικό τύπο διέρρεαν πληροφορίες, με τη μορφή φημών φυσικά, πως οι Σοβιετικοι προετοιμάζονταν να δημιουργήσουν πυρηνική έκρηξη στη Σελήνη για να γιορτάσουν την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ως πηγή των φημών, παρουσιαζόταν ένας ανώνυμος πράκτορας από τη Σοβιετική Ένωση, ο οποίος έδωσε αυτή την πληροφορία στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Φυσικά τα δημοσιεύματα αυτά δεν είχαν καμία δόση αλήθειας και εντάσσονταν στα πλαίσια της σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης σχετικά με το ενδεχόμενο του βομβαρδισμού της Σελήνης και παράλληλα εξυπηρετούσαν και την προπαγάνδα του "ψυχρού πολέμου".

Η ακύρωση του προγράμματος

Τελικά, τον Ιανουάριο του 1959, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, αποφάσισε να ακυρώσει το πρόγραμμα, φοβούμενη της αρνητικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε σε όλο τον κόσμο μια τέτοια ενέργεια. Σημαντικό ρόλο για την ακύρωση του προγράμματος, έπαιξε ο επικεφαλής αυτού, ο φυσικός Leonard Reiffel, ο οποίος διατύπωσε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια ενέργεια σε μελλοντικές ερευνητικές αποστολές στη Σελήνη. Τα επόμενα χρόνια βέβαια, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, πραγματοποίησαν αρκετές πυρηνικές εκρήξεις έξω από την ατμόσφαιρα της γης, όμως το φεγγαράκι τη γλύτωσε προς το παρόν... γιατί στο μέλλον κανείς δεν ξέρει!