Γιατί τα ρολόγια στις διαφημίσεις δείχνουν πάντα την ώρα 10 και 10;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Δεν είναι εύκολο να το προσέξει κάποιος. Αλλά είναι γεγονός ότι στις διαφημίσεις των ρολογιών, ανεξαρτήτος μάρκας, οι δείκτες (σχδόν) πάντα δείχνουν την ώρα 10 και 10.


Προφανώς δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Και όπως όλες οι καλές ιστορίες, έτσι και αυτή, κουβαλά τον δική της μύθο, αλλά και μία εκδοχή που φαίνεται πιο λογική. Ένας μύθος λέει ότι τα ρολόγια έχουν πάντα την ώρα 10:10 στη μνήμη του Αβραάμ Λίνκολν, του Τζον Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γιατί αυτή την ώρα ξεψύχησαν.

Στην πραγματικότητα ο Λίνκολν πυροβολήθηκε στις 10:15 και πέθανε στις 7:22 το επόμενο πρωί. Ο Κένεντι πυροβολήθηκε στις 12:30 το μεσημέρι και ανακοινώθηκε ο θάνατός του στις 1:00 ενώ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πυροβολήθηκε στις 6:01 και ο θάνατός του ήρθε στις 7:05.

rodania001da

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι τα ρολόγια ρυθμίζονται στις 10:10 γιατί αυτή ήταν η ώρα που έπεσε η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι ή την Χιροσίμα. Στο Ναγκασάκι η βόμβα έπεσε στις 11:02, ενώ στη Χιροσίμα στις 8:15.

Και τώρα προσγειωνόμαστε για τον πιο κοντά στην... πραγματικότητα λόγο! Μία λέξη. Αισθητική.

Με την ώρα στις 10:10 οι δείκτες δεν καλύπτει ο ένας τον άλλον, είναι ευδιάκριτο το στυλ του ρολογιού. Επίσης σχηματίζουν μία γωνία που στα μάτια του περισσότερου κόσμου, η συμμετρία προκαλεί ένα ευχάριστο συναίσθημα.

10 10 watches

Το λογότυπο του σχεδιαστή φαίνεται αφού συνήθως είναι στο πάνω μέρος του ρολογιού. Επίσης δεν καλύπτονται άλλα σημαντικά μέρη του ρολογιού. Η ημερομηνία για παράδειγμα.

Η πρώτη ώρα που συμφωνήθηκε στα ρολόγια των διαφημίσεων ήταν οι 8:20. Αλλά έτσι οι δείκτες μοιάζουν με το στόμα ενός ανθρώπου στεναχωρημένου. Το 10:10 μοιάζει με χαμόγελο!

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα βρεθείτε μπροστά σε μία διαφήμιση ρολογιού, θα ξέρερε ότι η ώρα 10:10 δεν είναι τυχαία. Και σίγουρα δεν βρίσκεται εκεί για να θυμίζει τον Αβραάμ Λίνκολν, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Τζον Κένεντι και τις δύο ατομικές βόμβες!