Μάθιου Σέπαρντ: Η δολοφονία μίσους που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Δολοφονήθηκε το 1998 αφού πρώτα βασανίστηκε και... σταυρώθηκε στην άκρη του επαρχιακού δρόμου. 


Το 1998 η αμερικάνικη κοινωνία συγκλονιζόταν από την φρικτή είδηση. Μία κοινωνία που έχει μάθει και έχει ακούσει και έχει ζήσει τα πάντα, ναι, ήταν συγκλονισμένη από τον χαμό του ομοφυλόφιλου Μάθιου Σέπαρντ (Matthew Shepard). Η τραγική του μοίρα τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα στις 6 Οκτωβρίου του 1998. Ο Μάθιου Σέπαρντ βρέθηκε νεκρός. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Ο Μάθιου Σέπαρντ γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1976 στο Κάσπερ του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και ήταν ο μεγάλος γιος της οικογένειας του Ντένις και της Τζούντι Σέπαρντ. Οι γονείς τουν τον περιγράφουν ως ένα θετικό, αισιόδοξο παιδί με ιδιαίτερο χάρισμα και ευκολία στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Ανοιχτός σε όλους, ανοιχτός σε νέες προκλήσεις. Πάντα είχε άποψη και σήκωνε τον τόνο της φωνής του υπέρ της ισότητας και την αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

4dfa8828cb2b6.image

Η πρώτη επίθεση το 1995

Ο Μάθιου Σέπαρντ, κατά τη διάρκεια ενός σχολικού ταξιδιού στο Μαρόκκο, κτυπήθηκε και βιάστηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάθει κατάθλιψη και κρίσης πανικού, σύμφωνα με την μητέρα του. Συμμαθητές του αναφέρουν ότι μετά από αυτό το συμβάν έκανε και χρήση ναρκωτικών κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων.

99b9593d e954 44a7 9842 0d6ebf446157 620x372

Ο βασανιστικός του θάνατος

Την 6η Οκτωβρίου του 1998 ο Μάθιου συνάντησε τους Άαρον Μακίνι και Ράσελ Χέντερσον. Οι δυο τους θα μετέφεραν τον Μάθιου στο σπίτι. Αντ' αυτού, τον οδήγησαν σε μία ερημική περιοχή. Τον βασάνισαν, τον κτύπησαν δεκάδες φορές στο κεφάλι και αμέσως μετά τον έδεσαν στον φράκτη του επαρχιακού δρόμου. Έμοιαζε σταυρωμένος στον δικό του σταυρό του μαρτυρίου... Τον άφησαν εκεί μέχρι να πεθάνει.
Το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με αίμα, εκτός την γραμμή που σχημάτισε το δάκρυ που έτρεξε από τα μάτια του...
Ο Μάθιου Σέπαρντ βρέθηκε νεκρός και δεμένος στον φράκτη 18 ώρες αργότερα από τον βασανισμό του από έναν περαστικό ποδηλάτη.

Συλλήψεις και δίκη

Οι Μακίνι και Χέντερσον συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για φόνο, απαγωγή και ληστεία. Κατηγορήθηκαν επίσης οι φιλενάδες των δύο για συγκάλυψη. Σύμφωνα με το δικαστήριο οι δυο τους παρίσταναν τους ομοφυλόφιλους για να κερδίσουν την φιλία και την εμπιστοσύνη του Μάθιου Σέπαρντ. Το έγκλημα έγινε λόγω μίσους για τους ομοφυλόφιλους, παρά την γραμμή υπεράσπισης που υποστήριζε πως το κίνητρο ήταν η ληστεία. Οι Χέντερσον και Μακίνι καταδικάστηκαν για φόνο και απαγωγή και η οικογένεια του θύματος συμφώνησε να μην εκτελεστούν, αλλά να εκτίσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

0cfe8898 8414 4f2a b08d 0d184c1ff254 620x372

Η αντίδραση της κοινωνίας

Οι διαδηλώσεις την ημέρα της κηδείας του Μάθιου, η κάλυψη από τα πανεθνικά ειδησιογραφικά ΜΜΕ και περισσότερο οι εκστρατεία που ξεκίνησαν οι γονείς του Μάθιου, έφεραν αποτέλεσμα... 11 χρόνια αργότερα. Όταν τελικά οι ΗΠΑ απέκτησαν νομοθεσία που αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τα εγκλήματα μίσους.

ObamaSpeaksHateCrimesPreventionActEnactmentiyOvHMKLb rl

Oι γονείς του Μάθιου με τον Μπαράκ Ομπάμα.