Το Mentality10 βρέθηκε στο «Σημείο 0» της Νέας Υόρκης

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η ιστοσελίδα μας φωτογράφισε το σημείο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Δείτε τι υπήρχε στο χώρο των Δίδυμων Πύργων.


Στους Αμερικανούς αρέσει πολύ να δίνουν ονομασίες στο καθετί. Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, το σημείο όπου βρίσκονται οι τεράστιοι αυτοί γίγαντες, ονομάστηκε «σημείο 0» (ground zero).

Χρειάστηκε χρόνος μέχρι να μαζευτούν τα μπάζα και τα ερείπια. Έπειτα άρχισαν οι σκέψεις για το τι θα αντικαθιστούσε τους Δίδυμους Πύργους. Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Στο τέλος αποφασίστηκε να ανεγερθεί το One World Trade Center ή αλλιώς ο Πύργος της Ελευθερίας. Φυσικά η «ελευθερία» βάφτηκε με αίμα από το 2001 μέχρι και το 2013 όταν και τελικά το μνημείο δημιουργήθηκε στο «Σημείο 0».

Picture 143

Οι ΗΠΑ έκαναν 2 πολέμους με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, άφησαν πίσω τους ερείπια, χάος και την... ISIS! Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία και δεν είναι το θέμα του κειμένου αυτού.
Βρέθηκα στη Νέα Υόρκη το 2010. Οι ξεναγοί πάντα συγκρίνουν το ύψος των Δίδυμων Πύργων μ' έναν γειτονικό ουρανοξύστη. «Τον βλεπετε αυτόν τον μαύρο ουρανοξύστη; Είναι ο μισός από τον κάθε ένα Δίδυμο Πύργο στο ύψος και στο πλάτος». Εκεί αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της καταστροφής.

Picture 142

Το «Σημείο 0» είναι δυο ή τρεις φορές ολόκληρη η Πλατεία Συντάγματος! Στο κέντρο οι εργασίες ήταν πυρετώδεις αν και ακόμα το «Σημείο 0» ήταν ένας τεράστιος κρατήρας. Μόλις 3 χρόνια αργότερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Picture 144

Περπάτησα γύρω γύρω. Έψαχνα κάτι σχετικό με την καταστροφή. Κάτι που να την θυμίζει, εκτός φυσικά από αυτό το τεράστιο κενό. Μου είχε κάνει επίσης εντύπωση ότι σε κανένα μαγαζί με σουβενίρ δεν υπήρχε κάτι σχετικό. Λογικό. Όμως στη χώρα του απόλυτου καπιταλισμού, για μένα ήταν αδιανόητο ότι σεβάστηκαν τους νεκρούς τους, χάνοντας εκατομμύρια από μπλουζάκια ή αναμνηστικά.

Συνέχισα το περπάτημα και το ψάξιμο στην περιοχή. Οι ελπίδες μου λιγόστευαν επικίνδυνα όταν μπήκα σ' ένα στενό δρομάκι. Δεν πίστευα ότι θα έβρισκα κάτι, αλλά το προσπάθησα. Εκεί στην τελευταία γωνιά του τετραγώνου, βρισκόταν το Πυροσβεστικό Τμήμα. Όχι ένα απλό Πυροσβεστικό Τμήμα αλλά ένα από αυτά που συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των ανθρώπων αμέσως μετά το κτύπημα. Ένα από τα τμήματα που θρήνησε νεκρούς. Μιλάμε για εκατοντάδες νεκρούς.

Picture 145

Δίπλα ένα μικρό μαγαζάκι 2Χ3. Το μοναδικό ίσως στη Νέα Υόρκη που είχε κάποια αναμνηστικά από την επίθεση. Από την μάχη των Πυροσβεστών με τον χρόνο που τελικά τους καταπλάκωσε.

10941904 10204668443885724 5606553996148644249 n

Το One World Trade Center

Στην θέση των Δίδυμων Πύργων υπάρχει από το 2013 το «One World Trade Center» ή αλλιώς «Ο Πύργος της Ελευθερίας». Έχει ύψος 541 μέτρα και είναι το ψηλότερο κτίριο στην Αμερικανική Ήπειρο και το 4ο στον κόσμο.

wtc1Στον χώρο υπάρχει επίσης μνημείο για τα 3000 θύματα που έχασαν την ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

anniversary121551 520x300