Τα δύο τραγούδια της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Αγαπήθηκαν, συγκίνησαν και συγκινούν την πλευρά των νικητών του πολέμου.


Το ένα γράφτηκε για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 30 χρόνια μετά το τέλος του. Το άλλο γράφτηκε το 1939, είναι ουσιαστικά ένα ερωτικό κομμάτι, αλλά συνδέθηκε με τον πόλεμο και παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους «ύμνους» που συνοδεύουν το στρατόπεδο των νικητών. Δύο τραγούδια, δύο ιστορίες, δυο κόσμοι. Ρωσία και Βρετανία!

«We' ll meet again»

Το τραγούδι γράφτηκε το 1939 από τον Ross Parker και τον Hughie Charles. «Θα συναντηθούμε ξανά» με την φωνή της Vera Lynn. Έγινε ο ύμνος στα χείλη των στρατιωτών, των γυναικών και των ερωμένων τους, αλλά και των οικογενειών τους που τραγουδούσαν την ελπίδα τους ότι κάποτε θα συναντηθούν ξανά.

«Θα συναντηθούμε ξανά, δεν ξέρω πού, δεν ξέρω πότε, αλλά το ξέρω ότι θα συναντηθούμε μία ηλιόλουστη μέρα» λέει το ρεφρέν τους τραγουδιού.

Vera Lynn Well Meet Again 480549

«Ημέρα της Νίκης»

Το τραγούδι αναφέρεται στους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης και γράφτηκε 30 χρόνια μετά τον πόλεμο. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε ένα διαγωνισμό για το καλύτερο τραγούδι με θέμα τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της 30ης επετείου της Ημέρας της Νίκης. Τον Μάρτη του 1975, ο ποιητής Βλαντίμιρ Χαριτόνοφ, ο οποίος συμμετείχε στον πόλεμο, δήλωσε στον συνεργάτη του, Νταβίντ Τουχμάνοφ, ότι θα γράψει ένα τραγούδι για αυτή την επέτειο. Το αποτέλεσμα είναι αυτό...

"Αυτή η Ημέρα της Νίκης

Κορεσμένη με τη μυρωδιά του μπαρουτιού,
Είναι μια γιορτή
Με γκρίζες τρίχες στους κροτάφους,
Είναι χαρά
Με δάκρυα στα μάτια,
Ημέρα της Νίκης!
Ημέρα της Νίκης!
Ημέρα της Νίκης!"

7rvNyTafyfzKpiavM0sUpA