Τι είναι ο «Ροζ πάνθηρας» εκτός από ταινία και καρτούν;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Τον έχουμε γνωρίσει στην ομώνυμη ταινία και φυσικά στα κινούμε σχέδια. Είναι όμως και κάτι άλλο...


Η ιστορία αρχίζει από την ταινία «Ροζ πάνθηρας» που κυκλοφόρησε το 1963. Η Πριγκίπισσα Ντάλα κληρονομεί το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, τον «Ροζ Πάνθηρα», από τον πατέρα της.

Ξεφεύγοντας από τα κοσμικά πλήθη δραπετεύει σε ένα χειμερινό Ιταλικό θέρετρο στην Κορτίνα, όπου γνωρίζει τον διάσημο πλέιμποϊ σερ Τσαρλς Λίτον, ή όπως είναι γνωστός ως ο μυστηριώδης εγκληματίας, το Φάντασμα, ο οποίος έχει βάλει το μάτι του το πασίγνωστο διαμάντι και την γοητευτική ιδιοκτήτριά του. Εν τω μεταξύ, ο γκαφατζής επιθεωρητής αστυνομικός Ζακ Κλουζώ βρίσκεται στα ίχνη του Φαντάσματος και της θηλυκής του βοηθού, η οποία δεν είναι άλλη από την σύζυγο του Κλουζώ και ερωμένη του σερ Τσαρλς, η Σιμόν. Καταφθάνοντας στην Κορτίνα, ο σερ Τσαρλς κινεί τις υποψίες του επιθεωρητή Κλουζώ, και σύντομα, ο ανιψιός του σερ Τσαρλς, ο Τζορτζ, ανακαλύπτει την ταυτότητα του περιβόητου θείου του.

Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας. Τα διαμάντι της ταινίας «Ροζ πάνθηρας» πήρε το όνομά του από το χρώμα φυσικά, αλλά και από το σχήμα που θυμίζει μ' έναν... περίεργο τρόπο, πάνθηρα. Πρόκειται για φανταστικό διαμάντι, όχι όμως και τα «ροζ διαμάντια» από τα οποία εμπνεύστηκε ο σεναριογράφος της ταινίας.

Το ορυχείο που βγάζει το 90% των «ροζ διαμαντιών» βρίσκεται στην Αυστραλία. Μόλις το 0.1% των διαμαντιών ταξινομείται ως «ροζ». Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σπάνιο διαμάντι.
Η τιμή του εξαρτάται από το πόσο έντονο είναι το ροζ χρώμα στο κάθε διαμάντι. Μπορεί να αγγίξει το 1 εκατομμύριο δολάρια ανά καράτι.

Τα διάσημα «ροζ διαμάντια»

Το διασημότερο είναι ο «Ροζ πάνθηρας» όμως πρόκειται για φανταστικό διαμάντι που «πρωταγωνιστεί» στην ομώνυμη ταινία. Πέραν τούτου, υπάρχουν υπαρκτά ροζ διαμάντια που η αξία τους και η ομορφιά τους... ζαλιζει.

307353

Darya-ye Noor: Πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι στον κόσμο. Φτάνει τα 195 καράτια και έχει ένα ελαφρί ροζ χρώμα. Βρίσκεται στην Τεχεράνη, στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

The Steinmetz Pink

Pink Star: Είναι 59,60 καρατίων. Ανακαλύφθηκε στην Αφρική, βρέθηκε αργότερα στο Μονακό το 2003 και χρειάστηκαν 20 κοσμηματοπωλεία για να το επεξεργαστούν!

EMF4

Graff Pink: Είναι 24,78 καρατίων και είναι το πιο ακριβό κόσμημα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Το αγόρασε ο κύριος της φωτογραφίας, ο Laurence Graff το 2010 για 29 εκατομμύρια αγγλικές λίρες!