Ποια ήταν η "Πόλη 40" της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα της Ρωσίας;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Φέρει το όνομα Ozyorsk αλλά είναι περισσότερο γνωστή ως η "Πόλη 40". Επίσης στο κείμενο, βρείτε και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ.


Η πόλη Ozyorsk ιδρύθηκε το 1945 με το όνομα Chelyabinsk40. Μία κλειστή πόλη όπου όλοι κάτοικοι ζούσαν δουλεύοντας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης. Με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ήδη τελειώσει και τον "Ψυχρό Πόλεμο" να είναι η επόμενη πρόκληση της ΕΣΣΔ, η πόλη Ozyorsk είχε σημαντικό ρόλο να παίξει. Βαφτίστηκε Chelyabinsk40 από την πιο κοντινή πόλη στην περιοχή Chelyabinsk Chelyabinsk και τον ταχυδρομικό κώδικα 40. Έτσι έμεινε γνωστή ως η "Πόλη 40". Μετονομάστηκε σε Ozyorsk το 1994.

 

Μέσα σ' αυτήν υπήρχαν (και υπάρχουν μέχρι και σήμερα) εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια. Για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων από το 1945 μέχρι και το 1994 και σήμερα περισσότερο για την φύλαξη, ανακύκλωση και καταστροφή πυρηνικών όπλων. 

Η πόλη είναι κλειστή μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοι έχουν ό,τι χρειάζεται για να ζήσουν όμως υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στην είσοδο και στην έξοδο από αυτήν. Σήμερα στην Ozyorsk ζουν 82.000 άνθρωποι. 

Το ατύχημα του 1957

Το 1957 η πόλη βρέθηκε αντιμέτωπη με μία θλιβερή πραγματικότητα. Άργα αλλά σταθερά, από τα εργοστάσια της περιοχής, απελευθερώθηκε ραδιενέργεια 2 με 3 φορές περισσότερη από όση απελευθερώθηκε μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Πέραν τούτου, η έκρηξη στα απόβλητα του εργοστασίου Mayak απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας. Η λίμνη όπου οι κάτοικοι έπλεναν τα ρούχα  τους, είχε μολυνθεί. Μέχρι τότε τα απόβλημα πετάγονταν κατευθείαν στη λίμνη Karachay και στον ποταμό της περιοχής. 

Οι κάτοικοι

Πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής, οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας ήταν και είναι εμφανείς μέχρι και σήμερα στους κατοίκους και στους απογόνους τους. Περιοχές ολόκληρες εκκενώθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν από τις πλέον μολυσμένες στον κόσμο