Η σφαγή στο Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Το γεγονός που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.


Ήταν 21 Μαρτίου 1960. Βρισκόμαστε στην Νότιο Αφρική, στην πόλη Σάρπβιλ. Χιλιάδες μαύροι διαδηλώνουν κατά του νόμου που τους αναγκάζει να έχουν στην κατοχή τους πάντα ένα πάσο για κάθε μετακίνησή τους. Ζητούν άδεια από τις αρχές για να φιλοξενήσουν φίλους στο σπίτι, ζητούν άδεια για να μετακινηθούν. 

Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και συμβολική. Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν στην πόλη Σάρπβιλ, έξω από το αστυνομικό τμήμα χωρίς να δείξουν το γνωστό πάσο! Η αστυνομία τους περιμένει. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα άνοιγε πυρ κατά των διαδηλωτών και ότι θα σκότωνε 69 από αυτούς. Οι περισσότεροι με σφαίρες στην πλάτη, την ώρα που έφευγαν για να σωθούν. Ανάμεσα στα θύματα 8 γυναίκες και 10 παιδιά. 

Είχε προηγηθεί χρήση δακρυγόνων όταν το πλήθος άρχισε να πετάει πέτρες σε αεροσκάφη που έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από το πλήθος που διαδήλωνε. 

Το τραγικό αυτό γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.