Δυστύχημα Λόκερμπι: Όταν ο Καντάφι ανατίναζε αεροπλάνο στον αέρα...

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ήταν 21 Δεκεμβρίου του 1988 όταν η πτήση της Pan American, γεμάτη κόσμο που επιστρέφει στις ΗΠΑ για τις γιορτές... καταπέφτει.


Το Boeing 747 της αμερικανικής εταιρείας Pan American εκτελούσε τη πτήση από το Χίθροου του Λονδίνου προς τις ΗΠΑ. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι επιβάτες ήταν αμερικανοί πολίτες που θα επέστρεφαν για τις γιορτές.

Δεν είχε περάσει αρκετή ώρα όταν το αεροπλάνο χάθηκε από τα μόνιτορ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Το αεροσκάφος της PanAm είχε πέσει στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

la fg lockerbie bombing suspects libyan 20151015


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τελευταίες στιγμές
του Μοαμάρ Καντάφι (σκληρές εικόνες)


Μαζί του χάθηκαν οι 243 επιβάτες και τα 16 μέλη του πληρώματος, αλλά και 11 κάτοικοι του Λόκερμπι που κτυπήθηκαν από κομμάτια του αεροπλάνου. Τι είχε συμβεί και το αεροσκάφος κατέπεσε από 33000 πόδια πριν καν προλάβει να στείλει σήμα κινδύνου;

Μία βόμβα εξερράγη, διέλυσε την άτρακτο και το αεροπλάνο κατέπεσε χωρίς ποτέ οι πιλότοι του να μπορέσουν να κάνουν το ο,τιδήποτε.

Τρομοκρατική επίθεση 

Η βρετανική Αστυνομία έφτασε στο τέλος του νήματος. Βασικοί ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση ήταν οι Χαλίφα Φχίμαχ και Αλ Μεγράχι. Όλες οι υποψίες στράφηκαν προς το μέρος του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι. Υπήρξε για πολλά χρόνια άρνηση εμπλοκής στην επίθεση από τον ηγέτη της Λιβυής.

Ο Αλ Μεγράχι.


Οι δύο ύποπτοι βρίσκονταν στη Λιβυή, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τον Καντάφι να τους παραδώσει. Αρνήθηκε. Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες. Επιβλήθηκαν κυρώσεις και τελικά το 1999 ο Καντάφι παρέδωσε τους δύο υπόπτους στη δικαιοσύνη. Μόνο ο ένας καταδικάστηκε. Ο Αλ Μεγράχι. Ο Φχίμαχ αθωώθηκε. 

Η παραδοχή του 2003

Είχαν περάσει 15 χρόνια από την πτώση του αεροπλάνου. Το 2003, ο Καντάφι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε μία προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων με τη Δύση. Έδωσε μάλιστα και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Το 2009, ο Αλ Μεγράχι, απελευθερώθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους αφού έπασχε από καρκίνο. Η απελευθέρωση προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. 

  

Η απελευθέρωση του Αλ Μεγράχι το 2009.