Η on air ανατίναξη του διαστημόπλοιου "Challenger" (video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Οι κάμερες κατέγραψαν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην προσπάθεια του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα. Ήταν 28 Ιανουαρίου 1986.


Η τραγωδία του Challenger συνέβη στις 28 Ιανουαρίου 1986 όταν το διαστημικό λεωφορείο διαλύθηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, με συνέπεια το θάνατο του επταμελούς πληρώματός του, ενώ στην αποστολή συμπεριλαμβανόταν για πρώτη φορά ένας πολίτης, η δασκάλα Κρίστα Μακόλφι (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ιστορία της). Η έκρηξη του διαστημόπλοιου έγινε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Τα αίτια

Η αιτία που διαλύθηκε το Challenger εξακριβώθηκε όταν περισυλέχθηκαν τα συντρίμμια του. Για την ακρίβεια, όταν το Λεωφορείο ήταν σε ύψος 15 χιλιομέτρων, σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω.

Η διαρροή έσπασε την πρόσδεση που συνέδεε τον πύραυλο με την Εξωτερική Δεξαμενή Καυσίμων, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή τους. Μετά από μία ανεξέλεγκτη τροχιά μερικών δευτερολέπτων, το Λεωφορείο καταστράφηκε από δυνάμεις αεροδυναμικής αντίστασης και έπεσε στον ωκεανό, λίγο πιο έξω από τις ακτές της κεντρικής Φλόριντα (αντίθετα με την λαϊκή εντύπωση, το Challenger δεν εξερράγη).