Ποια είναι η οργάνωση FARC της Κολομβίας;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Βρίσκεται στο επίκεντρο στην προσπάθεια για ειρήνη με την κολομβιανή κυβέρνηση.


Η επαναστατική αντάρτικη οργάνωση FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) ή στα ελληνικά οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ανήκουν πολιτικά στον μαρξισμό – λενινισμό και εδώ και 50 χρόνια βρίσκεται σε άμεση αντιπαλότητα με τις κυβερνητικές αρχές σ’ έναν εμφύλιο που έχει αφήσει εκαντοντάδες χιλιάδες νεκρούς πίσω του.

Flag of the FARC EP.svg

Ποιους πολεμά;

Η FARC αυτοχαρακτηρίζεται ως αγροτική, επαναστατική, αντι-ιμπεριαλιστική οργάνωση βολιβιανής έμπνευσης. Ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τη φτωχή αγροτική τάξη ενάντια στα συμφέροντα των ανώτερων και πλουσιότερων τάξεων της Κολομβίας, ενώ αντιτίθεται επίσης στην αμερικάνικη επιρροή στην Κολομβία (π.χ. το Σχέδιο Κολομβία), το νεο-ιμπεριαλισμό, τη μονοπώληση των φυσικών πηγών της Κολομβίας από πολυεθνικά τραστ, καθώς και την παραστρατιωτική και κυβερνητική βία.

las farc

Πόσους μαχητές διαθέτει;

H FARC παραμένει ο μεγαλύτερος και παλαιότερος αντάρτικος σχηματισμός στην αμερικάνικη ήπειρο (έτος ίδρυσης το 1964). Οι εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό των μελών της οργάνωσης ποικίλουν. Σύμφωνα με την κολομβιανή κυβέρνηση, το FARC αποτελείτο από 6.000 έως 8.000 μέλη το 2008, αριθμός αρκετά μικρότερος από τα 16.000, εκτίμηση του 2001, γεγονός που αποδίδεται στην απώλεια μαχητικής ισχύος του, από τότε που ο τέως Πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε ανέβηκε στην εξουσία το 2002.

farc logo

Άλλες πηγές αναφέρουν ως τρέχοντα αριθμό 9.000 με 10.000 αντάρτες. Το 2010, ο τωρινός Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ισχυρίστηκε ότι το FARC έχει λιγότερα από 5.000 εναπομείναντα μέλη. Όσον αφορά τις πληροφορίες από την ίδια την οργάνωση, το 2007 ο διοικητής της, Ραούλ Ρέγιες, ισχυρίστηκε ότι η δύναμή της αριθμούσε 18.000 μαχητές.

Η συνεργασία με το ELN και ο έλεγχος της επικράτειας

Από το 1999 έως το 2008, η FARC, από κοινού με τους αντάρτες του ΕLΝ (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, έτερη κολομβιανή μαρξιστική οργάνωση ανταρτών), εκτιμάτο ότι ήλεγχε το 30 με 40% της κολομβιανής επικράτειας. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του FARC πιστεύεται ότι βρίσκονται κατά μήκος της νοτιοαανατολικής πλευράς της Κολομβίας, σε 500 τ.χλμ. πυκνής ζούγκλας και στις πεδιάδες στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων.

colombia farc conflict

Πότε και γιατί ιδρύθηκε

Η FARC ιδρύθηκε ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας κατόπιν της επιθέσεως κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον κομμουνιστικών αγροτικών θυλάκων κατά τη λήξη της περιόδου La Violencia (λα βιολένσια) το 1964. Η κυβέρνηση της Κολομβίας χαρακτηρίζει την οργάνωση ως τρομοκρατική, χαρακτηρισμός που τής αποδίδεται και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α, την καναδική κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Χιλής, της Νέας Ζηλανδίας, και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ αφαίρεσε τη FARC από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις όταν ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλιές με την κυβέρνηση της Κολομβίας. 

pg 24 Farc colombia 1 ap

Την ίδια στιγμή αρκετές άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτή της Βενεζουέλας είναι λιγότερο εχθρικές ενάντια στο FARC. Ο Ούγο Τσάβες, με δημόσια δήλωσή του, απέρριψε το χαρακτηρισμό της οργάνωσης ως τρομοκρατικής τον Ιανουάριο του 2008, θεωρώντας την ως γνήσιο μαχόμενο στρατό και κάλεσε την κολομβιανή και άλλες κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τους αντάρτες ως πολεμική δύναμη, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα τους ανάγκαζε να αποκηρύξουν τις απαγωγές και τις πράξεις τρομοκρατίας και να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης, όπως κάθε νόμιμα αναγνωρισμένο μάχιμο πολιτικό μόρφωμα.