Κάρλο Τζεζουάλδο: Ο συνθέτης που έσφαξε τη γυναίκα και τον εραστή της!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

… και με αφορμή αυτό έγραψε και το κομμάτι «Se La Mia Morte Brami». 


Ο Κάρλο Τζεζουάλδο έμεινε στην ιστορία για δύο πράγματα. Για το μουσικό του ταλέντο και για την βαρβαρότητά του! Γεννήθηκε το 1566 και έφυγε από τη ζωή το 1613.

Μεγάλωσε στη Βενόζα κοντά στη Νάπολη. Ήταν πρίγκιπας της Βενόζα και κόμης της Κόντσα. Η μητέρα του ήταν ανηψιά του Πάπα Πίου! Την έχασε όταν ήταν μόλις 7 ετών. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη ζωή του Τζεζουάλδο κατά την παιδική του ηλικία. Τον έστειλαν στην Ρώμη για να ακολουθήσει εκκλησιαστική ζωή, όμως την εγκατέλειψε όταν παντρεύτηκε την Ντόνα Μαρία ντ’ Άβαλος με την οποία απέκτησε έναν γιο.

111219 r21573 g2048 821 1200 03120702

Η σφαγή των εραστών

Πέρασαν κάποια χρόνια από τον γάμο του με την Ντόνα Μαρία. Μια βραδιά, τον Οκτώβριο του 1590, ο Κάρλο Τζεζουάλδο έπιασε στα πράσα την Ντόνα Μαρία με τον εραστή της Φαμπρίτσιο Καράφα. Τους έσφαξε και τους δύο και διαμέλισε τα σώματά τους!

Οι λεπτομέρειες της σφαγής σώζονται με κάθε ακρίβεια, χάρη στα πρακτικά μεταξύ μαρτύρων και αρχών· αν και σε κάποια σημεία διαφέρουν, η πλοκή παραμένει αυτούσια, στην οποία εμπλέκεται το υπηρετικό προσωπικό του Τζεζουάλντο, πρόθυμο για κάθε εξυπηρέτηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μαρία μαχαιρώθηκε αρκετές φορές από τον σύζυγό της, ο οποίος κατά την πράξη φώναζε "δεν θα ψοφήσεις; θα ψοφήσεις!". Ο δε εραστής της, υπέκυψε σε αρκετά χτυπήματα με ξίφος, ένα εξ αυτών στο κεφάλι. Το πτώμα του βρέθηκε ντυμένο με το νυχτικό φόρεμα της Μαρίας, ενώ τα ρούχα του ήταν αναίμακτα, πλάι στο αμαρτωλό κρεβάτι.

carlo gesualdo

Το... αφιερωμένο στη σφαγή κομμάτι!

Ο Τζεσουάλδο διέφυγε και κατάφερε να γλιτώσει την τιμωρία. Και επίσης, κατάφερε να γράψει και ένα κομμάτι με αφορμή την σφαγή των δύο εραστών. Με τίτλο «Se La Mia Morte Brami».

Oι στίχοι αναφέρουν:

«Αν επιθυμείτε το θάνατό μου,
ω τύραννέ μου, θα πεθάνω ευτυχισμένος
και μετά το θάνατό θα σας λατρεύω.
Αλλά αν θέλετε να μην σας αγαπώ,
αχ και μόνο με αυτή τη σκέψη,
η θλίψη με σκοτώνει και η ψυχή μου αναχωρεί…»