Κατέρριψε το αεροπλάνο που επέβαινε η μέλλουσα γυναίκα του!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Ο Louis Edward Curdes κατάφερε κάτι μοναδικό, αφού εκτός από τα αεροπλάνα του εχθρού... δεν του ξέφυγε ούτε αυτό όπου επέβαινε η γυναίκα του!


Πολέμησε σε τρείς ηπείρους και ήταν από τους ελάχιστους πιλότους μαχητικών που κατάφερε να καταρρίψει αεροπλάνα και των τριών κύριων δυνάμεων του Άξονα. Στο παλμαρέ του είχε την κατάρριψη επτά γερμανικών, ενός ιταλικού και ενός ιαπωνικού μαχητικού. Είχε όμως και άλλη μια κατάρριψη! Ενός αμερικανικού μεταγωγικού αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε… η μέλλουσα σύζυγός του!

Ο Louis Edward Curdes, άφησε το κολέγιο στο τρίτο έτος για να καταταγεί στο στρατό, αφού πρώτα έκανε μαθήματα στη σχολή πιλότων του Luke Field στην Αριζόνα. Στις 12 Μαρτίου 1942, κατετάγη στην αεροπορία και ένα μήνα αργότερα εστάλη με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού στη Μάλτα, από όπου επιχειρούσαν τα αεροσκάφη των συμμάχων που κάλυπταν τη Βόρειο Αφρική.

1aacurdes1

Από την πρώτη ημέρα κατάφερε να γίνει θρύλος, καθώς κατάφερε να καταρρίψει 3 γερμανικά μαχητικά Messerschmitt στην Τυνησία. Ακολούθησαν επιχειρήσεις στην Ιταλία όπου σε διάστημα 3 μηνών κατέρριψε άλλα 4 γερμανικά μαχητικά, αλλά και ένα ιταλικό.

1aacurdes2

Ένα χρόνο αργότερα, και αφού και ο ίδιος είχε καταρριφθεί και κρατηθεί αιχμάλωτος, εστάλη μετά την απελευθέρωση του στις Φιλιππίνες οι οποίες είχαν περάσει στον έλεγχο των Αμερικανών. Στις 7 Φεβρουαρίου 1945, έγινε ένας από τους μόλις τρεις πιλότους που είχαν καταφέρει να καταρρίψουν αεροπλάνα και των τριών συμμάχων του άξονα, αφού την ημέρα εκείνη έριξε ένα ιαπωνικό πάνω από την Ταιβάν.

Η κατάρριψη της… μέλλουσας συζύγου!

Είχε όμως και συνέχεια! Τρεις μέρες αργότερα και ενώ βρίσκονταν μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά σε αναγνωριστική αποστολή, ανακάλυψαν τυχαία ένα μικρό αεροδρόμιο που χρησιμοποιούνταν από τους Ιάπωνες. Ο Curdes ως αρχηγός της αποστολής διέταξε να επιτεθούν. Κατά τη διάρκεια τη επιχείρησης, εμφανίστηκε ένα αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο.

Ο, Σμηναγός πλέον, Curdes ξεκίνησε διαδικασίες αναγνώρισης του αεροσκάφους αλλά δεν έπαιρνε απάντηση από τους πιλότους. Υποθέτοντας πως πρόκειται για αεροσκάφος το οποίο είχε πέσει στα χέρια του εχθρού, χτύπησε τους δύο κινητήρες του και το ανάγκασε σε αναγκαστική προσγείωση στη θάλασσα.

1aacurdes3

Το αεροπλάνο ήταν όντως αμερικανικό, το οποίο είχε εκτελέσει αποστολή διάσωσης 12 στρατιωτών. Εκτός από το πλήρωμα, επέβαιναν σε αυτό και 2 νοσοκόμες του στρατού. Λόγω κακοκαιρίας πάνω από τον Ειρηνικό, είχε χαθεί, ο ασύρματος δε λειτουργούσε, και λόγω έλλειψης καυσίμων επιχείρησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Ιαπώνων!

Όταν ο Curdes επέστρεψε στη βάση του, έμαθε τα νέα. Πως δηλαδή είχε καταρρίψει φίλιο αεροσκάφος. Και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό! Μια από τις νοσοκόμες που επέβαιναν, ήταν η κοπέλα που διατηρούσε δεσμό. Το όνομά της Βάλερι! Η γυναίκα διασώθηκε και ναι… μετά το τέλος του πολέμου παντρεύτηκε τον Curdes!