11/4/1954: Η πιο βαρετή μέρα της ιστορίας!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Και όμως υπήρξε μια ημέρα που η πιο συνταρακτικη είδηση της ημέρας ήταν το φόρεμα της Βασίλισσας της Αγγλίας!


Κάθε μα κάθε μέρα, υπάρχουν δεκάδες ειδήσεις που χαλούν την ηρεμία μας και ενίοτε μας σοκάρουν με τη σκληρότητα και τη βία που παρουσιάζεται σε αυτές. Ωραία δε θα ήταν να υπήρχε μια ημέρα που δε θα ακούγαμε τίποτα συνταρακτικό; Αδύνατον! Και όμως, μια τέτοια ημέρα υπήρξε στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως... η πιο βαρετή μέρα του 20ου αιώνα!

Το 2005 ο Βρετανός William Tunstall-Pedue, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ξεκίνησε τη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στο χρήστη να θέτει απλές ερωτήσεις γνώσεων και να παίρνει την απάντηση αμέσως χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει τις πληροφορίες που χρειάζεται με τις ώρες στο διαδίκτυο ή αλλού. Την ανακάλυψη του αυτή την ονόμασε True Knowledge (αληθινή γνώση). Η εφαρμογή αυτή ξεκίνησε επίσημα το 2007.

true knoledge

Η πιο βαρετή μέρα

Καθώς το πρόγραμμα βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο, ο Tunstall-Pedue παρατήρησε τυχαία, κατά τη διάρκεια των δοκιμών του νέου συστήματος, κάτι αρκετά περίεργο. Μετά από ανάλυση 300 εκατομμυρίων ιστορικών στοιχείων που είχαν εισαχθεί στο σύστημα, την 11η Απριλίου 1954 δεν είχε συμβεί το παραμικρό που να αποτελεί είδηση.

Οι πληροφορίες που αναλύθηκαν αφορούσαν γεννήσεις ή θανάτους διάσημων προσώπων, πολεμικές συγκρούσεις, έναρξη ή λήξη σημαντικών εκδηλώσεων, ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων, βιομηχανιών και σημαντικές εκδόσεις βιβλίων. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με το Βρετανό επιστήμονα δεν έχει ξαναϋπάρξει στη σύγχρονη ιστορία μια τέτοια ημέρα. Σίγουρα κάποιοι γεννήθηκαν και κάποιοι άλλοι πέθαναν, όμως αυτές είναι ειδήσεις που εντάσσονται στην καθημερινότητα και δεν θεωρούνται αξιοσημείωτες για την ιστορία.

Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που αποδεικνύει το γιατί η 11η Απριλίου χαρακτηρίστηκε ως "η πιο βαρετή ημέρα του 20ου αιώνα", είναι πως την επόμενη ημέρα οι περισσότερες μεγάλες σε παγκόσμια κυκλοφορία εφημερίδες της εποχής, είχαν σαν κύριο θέμα το φόρεμα που φόρεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ σε ένα υπαίθριο χορό που διοργανώθηκε προς τιμήν της στην Αυστραλία, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη.

queeneliza