Το βράδυ που εξαφανίστηκε η σορός του Στάλιν… (pics - video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ήταν το βράδυ της 30ης και το ξημέρωμα της 31ης Οκτωβρίου του 1961 όταν το σώμα του τέως ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης δεν βρισκόταν στη θέση του…


Ο Ιωσήφ Στάλιν είναι από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ιστορίας. Από τη μία ένας από τους βασικούς υπαίτιους της ήττας του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από την άλλη οι εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης.

Bundesarchiv Bild 183 R80329 Josef Stalin

Από τη μία οι φίλοι. Από την άλλη οι εχθροί. Από τη μία οι υποστηρικτές, από την άλλη οι πολέμιοι και οι επικριτές. Υπήρξε για 31 χρόνια ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης.

Θάνατος και προσκύνημα

Στις τέσσερις το πρωί της 6ης Μαρτίου 1953, αναγγέλθηκε από τον κρατικό ραδιοσταθμό της ΕΣΣΔ ότι: «Η καρδιά του συντρόφου ηγέτη και συνεχιστή της μεγαλοφυΐας του σκοπού του Λένιν, του σοφού ηγέτη και δασκάλου του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Σοβιετικής Ένωσης, έπαψε να χτυπά».

Ο Ιωσήφ Βησσαριώνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο επονομαζόμενος Στάλιν, 73 ετών, είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία και είχε πεθάνει στις 9:50 μ.μ. στις 5 Μαρτίου 1953.
Το σώμα του πλύθηκε από μια νοσοκόμα και μεταφέρθηκε έπειτα μέσα σε ένα άσπρο αυτοκίνητο στο νεκροτομείο του Κρεμλίνου. Εκεί έγινε η νεκροψία. Αφού ολοκληρώθηκε η νεκροψία, το σώμα του δόθηκε στους ταριχευτές ώστε να το προετοιμάσουν για το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

tumblr mdi3g7RbEh1rz46jfΟ 23χρονος Ιωσήφ Στάλιν.


 

Νέα περίοδος και «Αποσταλινοποίηση»

Τα ηνία της ΕΣΣΔ ανέλαβε, μετά τον θάνατο του Στάλιν, ο Νικίτα Χρουτσόφ. Μόλις τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Στάλιν, ο νέος ηγέτης κάνει λόγο για εκτέλεση χιλιάδων ανθρώπων από το καθεστώς του Στάλιν. Κατακρίνει την προσωπολατρεία που αναπτύχθηκε στα χρόνια του και απελευθερώνει αυτούς που φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους από τον Στάλιν.

stalin khrushchev cc imgΝικίτα Χρούτσοφ και Ιωσήφ Στάλιν.


 

Μετά από τις αποκαλύψεις του Χρουτσόβ, έγιναν προσπάθειες να σβηστεί η εικόνα του Στάλιν από την Σοβιετική Ένωση. Τα αγάλματα και τα πορτρέτα του αφαιρέθηκαν από τους δημόσιους χώρους. Οι πόλεις, οι οδοί και τα πάρκα που είχαν το όνομά του μετονομάστηκαν. Το Στάλινγκραντ, που ήταν συνδεμένο με τη στρατιωτική ηγεσία του κατά τη διάρκεια του εμφύλιου και του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, μετονομάστηκε σε Βόλγκογκραντ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 Μαρτίου, η ημέρα θανάτου του Στάλιν


Η εξαφάνιση της σορού!

Το 1961, πέντε ολόκληρα χρόνια από την πλήρη επικράτηση της αντισταλινικής γραμμής του Νικίτα Χρουστσόφ σε πολιτικό επίπεδο και οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Στάλιν, εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες συνέχιζαν να συρρέουν κάθε χρόνο στο Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα, όπου η σορός του Στάλιν εξακολουθούσε να εκτίθεται δίπλα σε εκείνη του Βλαντιμίρ Λένιν.

Η αίγλη της τιτάνιας μάχης εναντίον του ναζισμού, του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου όπως αποκαλείτο στην Ε.Σ.Σ.Δ., καθώς και η ταύτιση στη λαϊκή συνείδηση του Στάλιν με την οικοδόμηση του σοβιετικού μοντέλου του σοσιαλισμού καθιστούσαν υψηλό το πολιτικό κόστος απομάκρυνσης της σορού του.

Όμως, το 22ο Συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε. εκτίμησε ότι ήταν πλέον αναγκαία η ενέργεια αυτή. Έτσι, τη νύχτα της 30ης προς 31η Οκτωβρίου του 1961, η σορός του Στάλιν αποσύρθηκε από το Μαυσωλείο και ενταφιάστηκε στο τείχος του Κρεμλίνου. Μία απλή μαύρη ταφόπλακα, χωρίς ούτε καν προτομή, θύμιζε πια την προσωπικότητα που ταυτίστηκε με την ιστορία της Ε.Σ.Σ.Δ. επί 35 σχεδόν χρόνια.

Filonov Red sq Stalin 62 11

Μόνο στη Γεωργία, γενέτειρα του Στάλιν, διατηρήθηκε ένα άγαλμά του. Αργότερα τοποθετήθηκε μία προτομή και στο Κρεμλίνο.