Η... on camera εν ψυχρώ δολοφονία της Πρωτοχρονιάς του 2009 (video)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η συγκλονιστική ιστορία του Όσκαρ Γκραντ που έκανε το «λάθος» να είναι... Αφροαμερικανός στις ΗΠΑ


Στις ΗΠΑ τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο η εκτέλεση ανθρώπων μέσα στη μέση του δρόμου. Όχι πάντα, αλλά συνήθως υπάρχει μία υποτυπώδης δικαιολογία. Δεν συνεργαζόταν ο «ύποπτος», προσπάθησε να βγάλει όπλο από την τσέπη του αλλά τελικά πήγε να βγάλει το δίπλωμα οδήγησης. Η περίπτωση του Όσκαρ Γκραντ είναι όμως διαφορερική...

Και είναι διαφορετική γιατί ο Όσκαρ Γκραντ δολοφονήθηκε χωρίς κανένα απολύτως λόγο και μάλιστα μπροστά σε δεκάδες κινητά τηλέφωνα που κατέγραψαν τον φόνο.

oscar 1

Ήταν 31η Δεκεμβρίου. Όκλαντ στην Καλιφόρνια. Ο Γκραντ και οι φίλοι του παίρνουν το τρένο για να πάνε στο κέντρο της πόλης. Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο χρόνος αλλάζει σε λίγη ώρα. Και όμως στο τρένο γίνεται ένας καυγάς.

Τα βαγόνια σταματούν και η Αστυνομία αναλαμβάνει δράση. Τραβά έξω από το τρένο όσους θεωρούσε ότι έλαβαν μέρος στον καυγά. Ανάμεσα σε αυτούς ο Όσκαρ Γκραντ. Τους περνούν χειροπέδες και τους έχουν στο έδαφος. Ξαφνικά –και ενώ ο Γκραντ βρίσκεται μπρούμυτα με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα- ακούγεται ένας πυροβολισμός!

Ο αξιωματικός Johannes Mehserle έχει πυροβολίσει τον Γκραντ! Τα κινητά έχουν καταγράψει το περιστατικό το οποίο μπορείτε να δείτε πιο κάτω. Για την ακρίβεια οι επιβάτες του τρένουν καταγράφουν το περιστατικό από την αρχή.

Ο Όσκαρ Γκραντ μεταφέρεται στο νοσοκομείο και τελικά αφήνει την τελευταία του πνοή το πρωί της Πρωτοχρονιάς του 2009. Ήταν άοπλος.

Tatiana Grant

Ο Όσκαρ Γκραντ ήταν 23 ετών, πατέρας και δούλευε στο χασάπικο της γειτονιάς του. Οι αναλύσεις που έγιναν στο άψυχο κορμί του, έδειξαν ότι είχε στο αίμα το μόλις 0.02% αλκοόλ. Στην πιο πάνω φωτό, η κόρη του Τατιάνα κρατώντας μια φωτογραφία με τον πατέρα της πριν αυτός εκτελεστεί από την Αστυνομία.

Η δίκη του Johannes Mehserle

Η πλευρά του δολοφόνου αστυνομικού υποστήριξε ότι ο πελάτης της δεν ήθελε να σκοτώσει τον Όσκαρ Γκραντ και ότι αυτό συνέβη γιατί ο Johannes Mehserle έμπλεξε τα όπλα του. Ήθελε να χρησιμοποιήσει το taser (όπλο με ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το όπλο με τις σφαίρες.

Υποστήριξε δε, ότι υπήρξε σοβαρή αντίσταση κατά των Αρχών (ευτυχώς υπάρχουν τα δεκάδες βίντεο που αποδεικνύουν το αντίθετο). Υπήρξε επίσης αίτημα να αλλάξει η περιοχή όπου θα γινόταν η δίκη, αφού η τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ ήταν σαφώς εναντίον του Mehserle. Η δίκη μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες.

Oι 12... ένορκοι

Την απόφαση θα λάμβανε μία 12μελής ομάδα ενόρκων. Από αυτούς, 8 ήταν άντρες και 4 γυναίκες. Οι 7 ήταν λευκοί, οι 4 ισπανόφωνοι και 1 ασιάτης. Τα μισά μέλη της ομάδας των ενόρκων είχαν διασύνδεση με Αρχές επιβολής του νόμου. Αστυνομία, στρατό κτλ.

628x471 628x364

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Ο Johannes Mehserle βρέθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Όλοι πλέον ανέμεναν την ποινή φυλάκισης. Η οποία έφτασε τις... 292 ημέρες! Και τελικά ο Johannes Mehserle έμεινε πίσω από τα σίδερα 146 ημέρες!
Η οικογένεια Γκραντ έκανε φυσικά έφεση, αλλά αυτή απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ μεγάλες. Δεκάδες διαδηλώσεις και επεισόδια.

- Η δολοφονία του Όσκαρ Γκραντ έγινε ταινία το 2013 (Fruitvale Station) και έτσι γράφτθηκε ο επίλογος...

Fruitvale Collage