Τι είναι το Καλιφόρνιο και γιατί ονομάστηκε έτσι;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Μαθαίνουμε για κάτι που που κοστίζει 27 εκατομμύρια δολάρια το… γραμμάριο!


Το καλιφόρνιο είναι χημικό στοιχείο. Είναι ραδιενεργό μέταλλο με ατομικό αριθμό 98 και ατομικό βάρος (251) . Το σύμβολό του είναι το Cf. Δημιουργήθηκε το 1950 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι) στο Μπέρκλεϊ στο Εργαστήριο Ακτινοβολιών βομβαρδίζοντας κιούριο με σωματίδια άλφα.

qLzMDJaomU5AkxPH6gX41noB

Χρησιμοποιείται για την εκκίνηση πυρηνικών αντιδραστήρων, στη μελέτη υλικών με τη μέθοδο της περίθλασης νετρονίων, και σε εξειδικευμένες συσκευές ανίχνευσης.

Το Καλιφόρνιο 252 είναι ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στη φύση, αλλά παράγεται στο εργαστήριο με βομβαρδισμό άλλων στοιχείων, όπως για παράδειγμα του κιουρίου.
Χρησιμοποιείται σε μηχανές αναζήτησης χρυσού και νερού, ενώ η τιμή του, σύμφωνα με τον businessinsider είναι 27 εκατ. δολάρια το γραμμάριο, κάνοντάς την ακριβότερη... υπαρκτή ουσία.

Πού χρησιμεύει;

Είναι ραδιενεργό και άκρως επικίνδυνο όταν βρεθεί σε λάθος χέρια. Από το 1972 όμως αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο στην καταπολέμηση του καρκίνου στον εγκέφαλο, αλλά ακόμη περισσότερο στη μήτρα, όπου θεωρείται πως όταν γίνει διάγνωση σε πρώιμο στάδιο μπορεί να δώσει ως και δέκα χρόνια παραπάνω ζωής.