Ποιος είναι ο Καίσαρας της γνωστής "σαλάτας του Καίσαρα";

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Είναι ο γνωστός αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας ή μήπως είναι ένας περισσότερο ταπεινός άνθρωπος;


Η "Σαλάτα του Καίσαρα" (Caesar Salad) είναι μία από τις πιο γνωστές σαλάτες στον κόσμο. Είναι μία σαλάτα που μπορεί να είναι ένα κανονικό γεύμα και όχι απλώς συμπλήρωμα ή ορεκτικό, αφού στην παραδοσιακή συνταγή υπάρχουν παρμεζάνα, αυγά, λεμόνι, λάδι, σκόρδρο, μαύρο πιπέρι. Aργότερα πολλές παραλλαγές έχουν υπάρξει.

Ο δημιουργός της

Ε, αφού η σαλάτα είναι του Καίσαρα, τότε ένας Καίσαρας κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της. Ο Καίσαρας Καρντίνι (Ceasar Cardini). Ένας Ιταλός μετανάστης που βρέθηκε στις ΗΠΑ και άνοιξε το δικό του εστιατόριο. Δούλευε ταυτόχρονα στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού για να αποφύγει την ποτοαπαγόρευση που υπήρχε τότε (δεκαετία του 1920) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Caesar Cardini Original Caesars Place Tijuana 1935

Η ιδέα μέσα από την... έλλειψη!

Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις εφευρέσεων και καλών ιδέων, η έλλειψη είναι αυτή που τις κινητοποιεί. Η "Σαλάτα του Καίσαρα" δημιουργήθηκε επειδή ο Καρντίνι δεν είχε τα απαραίτητα υλικά για τα υπόλοιπα πιάτα του.

Ήταν 4η Ιουλίου, εθνική γιορτή στις ΗΠΑ και οι προμήθειες στο εστιατόριό του στο Μεξικό δεν έχουν φτάσει! Ο Καρντίνι βλέπει γύρω του μεγάλη έλλειψη υλικών και ουσιαστικά δημιουργεί μία σαλάτα με ό,τι του είχε απομείνει! Βάζει φαντασία και φτιάχνει την πρώτη Σαλάτα του Καίσαρα!

0 c8153 fa7c3f37 XL

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα φάνηκε αμέσως στους πελάτες αλλά και στους υπαλλήλους του Καρντίνι. Η φήμη ταξίδεψε, η Σαλάτα βαφτίστηκε "του Καίσαρα" και η σφραγίδα μπήκε το 1946 όταν η αρθρογράφος Ντόροθι Κίλγκαλεν χρησιμοποίησε την ονομασία "Σαλάτα του Καίσαρα" για να αναφερθεί στην συγκεκριμένη δημιουργία του Καρντίνι!