Ποιος και γιατί έφτιαξε το πρώτο μαγνητάκι ψυγείου;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η ιστορία πάει πολύ μακριά στο χρόνο και ως συνήθως, η αρχή είναι διαφορετική από τη συνέχεια! 


Τα μαγνητάκια στο ψυγείο είναι μία διαχρονική μόδα για τους ταξιδιώτες κυρίως. Μαζεύοντας ένα μαγνητάκι από κάθε μέρος που επισκέπτεσαι, είναι σαν να έχεις αποκτήσει ένα παράσημο!

Πώς όμως ξεκίνησε αυτή συνήθεια; Ποιος σκέφτηκε πρώτος την χρησιμότητα (;) ενός μαγνήτη στο ψυγείο; Πάμε να μάθουμε!

Το πρώτο μαγνητάκι ψυγείου κατασκευάστηκε το 1876 στο Στόκπορτ της Μεγάλης Βρετανίας. Το κατασκεύασαν οι Γουίλιαμ Γκλάστοουν Μπλαντ και Εμάνουελ Σιβερόφσκι.

Screen Shot 2016 05 27 at 11.56.11fff

Οι δυο τους είχαν γίνει πολύ καλοί φίλοι όταν ο Μπλαντ έσωσε τον Σιβερόφσκι από πνιγμό, όταν το πλοίο στο οποίο βρισκόταν, κτύπησε παγόβουνο! Όχι ο Τιτανικός, ένα άλλο το 1871! Πέντε χρόνια αργότερα, άνοιξαν μαζί ένα κατάστημα. Πουλούσε τα πάντα στην τιμή της 1 λίρας! Αλλά έκλεισε μετά από μία εβδομάδα! Γιατί; Γιατί 1 λίρα το 1876, είναι περίπου 480 λίρες στη σημερινή εποχή!

Screen Shot 2016 05 27 at 11.56.00fff

Η "χρυσή" ιδέα!

 

Η αποτυχία, οδήγησε στην επιτυχία! Στο Στόκπορτ, τους ήρθε η ιδέα. Στον Σιβερόφσκι για την ακρίβεια! Σκέφτηκε να δημιουργήσει διαφημίσεις - μαγνήτες για… τρένα! Ο ίδιος δεν προχώρησε την ιδέα του αφού έφυγε για τις ΗΠΑ, όμως ο Μπλαντ, πήρε την κεντρική ιδέα, τον μαγνήτη και την διαφήμιση αλλά την τροποποίησε λίγο! Όχι για τρένα, αλλά για ψυγεία. Τότε τα ψυγεία δεν ήταν μία ηλεκτρική συσκευή που υπήρχε στα σπίτια. Ήταν πολυτέλεια.

Screen Shot 2016 05 27 at 11.56.42φφφφ

Περίπου 40 χρόνια μετά το ψυγείο βρισκόταν σε κάθε σπίτι και έτσι η ιδέα του Σιβερόφσκι και του Μπλαντ, άρχισε να αποκτά διαφορετική σημασία. Η εταιρεία άρχισε να βγάζει διαφορετικά σχέδια και όχι μόνο διαφημιστικά. Πέραν των 20.000!

Απέκτησαν ανταγωνιστές που έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα μαγνητάκια ψυγείου υπήρξαν ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να κρατηθεί το ηθικό των κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας ψηλά.

wwii poster for gods sake send planes rectangle ma

Την ιδέα βρήκαν καλή και οι Γερμανοί που έφτιαξαν τα δικά τους μαγνητάκια. Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή. Σχεδόν όλοι έχουμε στο ψυγείο μας ένα τουλάχιστον μαγνητάκι! Τα μαγνητάκια θεωρούνται σήμερα τέχνη και τα καλύτερα βραβεύονται.