Το τραγούδι της Γιουροβίζιον που έγινε ο ύμνος μιας επανάστασης! (video)

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Μόλις ο ερμηνευτής ξεκίνησε να τραγουδά στο διαγωνισμό, δόθηκε το γενικό πρόσταγμα για την έναρξη της επανάστασης.


Στις 26 Μαΐου 1926, η δημοκρατία στην Πορτογαλία ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς. Η δικτατορία, κράτησε για 48 ολόκληρα χρόνια. Το 1974, ένα κίνημα αποτελούμενο από χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς, αποφάσισε να ανατρέψει το φασιστικό καθεστώς και να επαναφέρει τη δημοκρατία στη χώρα.

Το γενικό πρόσταγμα για να ξεκινήσει η επανάσταση, δόθηκε όταν ακούστηκε το τραγούδι που εκπροσωπούσε τη χώρα στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Απριλίου 1974. Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η επανάσταση που έμεινε στην ιστορία ως η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων». Τα συνθηματικά της εξέγερσης ήταν δύο τραγούδια. Το πρώτο, το οποίο έγινε και ο ύμνος των επαναστατών, ήταν το τραγούδι «E depois do adeus» (Μετά το Αντίο).

Την ώρα που ο ερμηνευτής Πάουλο ντε Καρβάλιο ανέβηκε στη σκηνή του Brighton Dome (Μπράιτον-Αγγλία) και ξεκίνησε να τραγουδά, «σήμανε» το γενικό πρόσταγμα για την έναρξη της επανάστασης.

Στις 12.20 τα μεσάνυχτα, ακούστηκε από το κρατικό ραδιόφωνο της Πορτογαλίας το τραγούδι «Grandola, Vila Morena» (Γκράντολα, μελαψή πόλη) του αντιστασιακού τραγουδιστή Ζέκα Αφόνσο, το οποίο έδωσε και το σύνθημα για την έναρξη της εξέγερσης. Έξι ώρες μετά, το διδακτορικό καθεστώς είχε καταρρεύσει τελείως.

1aRevolucao dos Cravos