ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ: Η δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας που συγκλονισαν την ανθρωπότητα.


Υπάρχουν κάποια γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία που εκτός από το σοκ που προκάλεσαν ανά το παγκόσμιο, ίσως και να άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Ένα από αυτά τα γεγονότα είναι αναμφίβολα και η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 το Ντάλας του Τέξας έχει "βάλει" τα καλά του για να υποδεχθεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο 46χρονος Τζ. Φ. Κένεντι είναι ο 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρώτος καθολικός στο θρήσκευμα που καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα στην ιστορία της χώρας.

Αν και το Ντάλας είναι παραδοσιακά το προπύργιο των μεγάλων πολιτικών αντιπάλων του δημοκρατικού Κένεντι, των Ρεπουμπλικανών, εντούτοις ο πρόεδρος είναι ιδιαίτερα αγαπητός καθώς επί της προεδρίας του έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ιστορία της χώρας.

Η υποδοχή του στο αεροδρόμιο είναι μεγαλειώδης. Ο Κένεντι έχει ενημερωθεί για το πλήθος που έχει αρχίσει να μαζεύεται κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πομπή με το προεδρικό αυτοκίνητο μέσα από το κέντρο της πόλης. Ο καιρός είναι καλός και ο πρόεδρος διατάσει να αφαιρεθεί η οροφή από το προεδρικό αυτοκίνητο για να είναι ορατός από το πλήθος. Σύμφωνα με το σχέδιο η διαδρομή θα διαρκέσει 35 λεπτά.

jfk1

Η γιορτή που βάφτηκε με αίμα

Έχουν περάσει σχεδόν 30 λεπτά και όλα κυλούν ομαλά και σύμφωνα με το σχέδιο των ανθρώπων ασφαλείας του προέδρου. Εκείνος ενθουσιασμένος με την αγάπη που του δείχνει ο κόσμος απολαμβάνει παρέα με τη σύζυγο του Τζάκι τη στιγμή. Η αυτοκινητοπομπή φτάνει στο Ντίλι Πλάζα.

Την ώρα που περνά μπροστά από μια παλιά αποθήκη σχολικών βιβλίων ακούγονται 3 πυροβολισμοί. Η πρώτη κυρία αρχίσει να ουρλιάζει, το πλήθος πανικοβάλλεται. Ένας πράκτορας από τη φρουρά του προέδρου πηδά στο αυτοκίνητο στην προσπάθεια του να προστατέψει τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία.

Την ίδια στιγμή ένας νεαρός θεάται να φεύγει τρέχοντας από την παλιά αποθήκη. Η πομπή με το προεδρικό αυτοκίνητο φεύγει με μεγάλη ταχύτητα. Επικρατεί σύγχυση.

Κανείς δεν έχει καταλάβει πως ο πρόεδρος έχει χτυπηθεί. Οι περισσότεροι νομίζουν πως οι πυροβολισμοί ήταν πυροτεχνήματα. Ο πρόεδρος σοβαρά τραυματισμένος οδηγείται στο νοσοκομείο Πάρκλαντ και αμέσως μπαίνει στο χειρουργείο. Αριθμός ασθενούς 24740. Εκείνη τη στιγμή είναι ακόμη ζωντανός.

Έχει 2 σοβαρά τραύματα στο λαιμό και στο δεξιό μέρος του κεφαλιού. Ενώ οι γιατροί καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες να σώσουν τη ζωή του προέδρου, τα νέα ότι έχει δεχθεί επίθεση αρχίζουν να κυκλοφορούν. Σε αυτό βοήθησε και το λάθος των υπηρεσιών ασφαλείας να αφήσουν, λόγο του πανικού, το αιματοβαμένο προεδρικό αυτοκίνητο εκτεθειμένο στο παρκινγκ του νοσοκομείου.

Στις 13.00 τοπική ώρα, μισή ώρα μετά την επίθεση, ανακοινώνεται ο θάνατος του Τζ. Φ. Κένεντι. Η είδηση σοκάρει τους πάντες. Είναι ο νεώτερος πρόεδρος που εξελέγει και ο νεώτερος που δολοφονείται. Σχεδόν αμέσως ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Αντιπρόεδρος του Κένεντι Λίντον Τζόνσον παρουσία της Τζάκι Κένεντι η οποία τελεί ακόμα σε κατάσταση σοκ.

johnson

Τελικά ποιος σκότωσε τον πρόεδρο;

Μέσα στη σύγχυση που επικρατούσε, η αστυνομία ανακοινώνει τη σύλληψη του 24χρονου Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Αρχικά η ανακοίνωση έκανε λόγο οτι συνελλήφθει για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, του Τζ. Ντ. Τίμπιτ. Αργότερα την ίδια ημέρα ο Όσβαλντ κατηγορείται και για τη δολοφονία του προέδρου χώρίς όμως να δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις.

Ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε ανάμιξη και στα 2 περιστατικά. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί την εξέλιξη με μεγάλη δυσπιστία. Στις 24 Νοεμβρίου 1963, 2 ημέρες μετά τη σύλληψη του, αποφασίζεται η μεταφορά του υπόπτου σε ασφαλέστερο μέρος.

Η μεταφορά του γίνεται σε ζωντανή μετάδοση. Μέσα από το πλήθος των δημοσιογράφων ξεπετάγεται ένας οπλισμένος άνδρας, ο Τζάκ Ρούμπι, και πυροβολεί τον Όσβαλντ εξ επαφής.

Ο κύριος ύποπτος είναι νεκρός και μαζί του πεθαίνει και η τελευταία ελπίδα να μαθευτεί η αλήθεια για την επίθεση που στέρησε τη ζωή του προέδρου. Στην απολογία του ο Ρούμπι υποστήριξε πως ήθελε να εκδικηθεί για το θάνατο του Κένεντι. Κανείς δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του.

Όλοι θεωρούσαν πως ενήργησε βάσει οργανωμένου σχεδίου για να μη μαθευτεί η αλήθεια σχετικά με την επίθεση. Ακόμη και σήμερα 7 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν πως η δολοφονία του Κένεντι οργανώθηκε και εκτελέστηκε από κρατικούς φορείς οι οποίοι ελέγχονται από συμφέροντα που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.