Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ: Η νόσος του φιλιού

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Στη στήλη «Ο άνθρωπος και το σώμα του» μαθαίνουμε καλύτερα τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, τις παθήσεις και τις δυνατότητές του.


Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή ασθένεια του φιλιού είναι ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Κλινικά παρόμοια νόσο προκαλούν και ο CMV και το τοξόπλασμα. Συνήθως παρατηρείται σε νέους ενήλικες αλλά είναι δυνατόν να κολλήσουν ακόμη και παιδιά. Μεταδίδεται με το σάλιο. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού (μεχρι και 90%) έχουν μολυνθεί από τον ιό. Πρόκειται για μια αυτοιώμενη νόσο.

Συμπτώματα και διάγνωση

Tις περισσότερες φορές η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλεί αρχικά κόπωση, εξάντληση, ανορεξία, αδιαθεσία. Στη συνέχεια εκδηλώνεται πυρετός, πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα) και διόγκωση των αδένων. Tο συκώτι και ο σπλήνας επίσης διογκώνονται και επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος ένα μήνα περίπου μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Tα πιο πολλά συμπτώματα που συνδέονται με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση κάνουν δύσκολη τη διάγνωσή της, επειδή, όπως είπαμε και παραπάνω, μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος και έτσι συχνά αποπροσανατολίζουν τον ασθενή. Όταν όμως αυτά επιμένουν και διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα, πρέπει να υποψιαστείτε ότι μπορεί να οφείλονται σε κάτι άλλο και γι’ αυτό θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. O γιατρός στον οποίο θα απευθυνθείτε, θα διαγνώσει αν έχετε λοιμώδη μονοπυρήνωση με κλινική εξέταση και με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Θεραπεία

Ο χρόνος επώασης του ιού είναι 30-50 μέρες ενώ η διάρκεια μετάδοσης αρχίζει λίγες μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και τελειώνει με το πέρας αυτών. Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί σε δύο εβδομάδες. Πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρείται μετά από 2-3 μήνες.