Ο κύριος Χάρλεϊ, ο κύριος Ντέιβιντσον και η μηχανή τους!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Οι άνθρωποι που δημιούργησαν τις περίφημες μηχανές που έχουν αποκτήσει μυθικές διαστάσεις. 


Οι μηχανές Harley-Davidson είναι αθάνατες. Έχουν ξεπεράσει αμέτρητα εμπόδια στην ιστορία τους και σήμερα αποτελούν... φετίχ για τους φίλους των μηχανών. Ε, όχι για όλους, γούστα είναι αυτά, αλλά στα σίγουρα έχουν τους πιο φανατικούς οπαδούς!

Όλη αυτή η ιστορία ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω, όταν ο κ. Γουίλιαμ Χάρλεϊ και ο κολλητός του Άρθουρ Ντέιβιντσον ξεκίνησαν να δουλεύουν την πρώτη τους μηχανή. Ο Χάρλεϊ δούλευε από τα 15 του σε εργοστάσιο ποδηλάτων. Βρισκόμαστε στο έτος 1901. Οι δύο φίλοι κατασκεύασαν την πρώτη Harley-Davidson δύο χρόνια αργότερα. Το 1903 θεωρείται η χρονιά όπου ο κόσμος γνώρισε την πιο διάσημη μοτοσυκλέτα. Αργότερα φυσικά απέκτησε την τεράστια φήμη της.

Harley Davidson History12

H πρώτη Harley-Davidson.

Το αποτέλεσμα εντυπωσιάσε και τους ίδιους, αλλά όχι μόνο. Συνέχισαν να κατασκευάζουν καινούργιες μηχανές. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν, η ομάδα επεκτάθηκε με συνεργάτες, φίλους και υπαλλήλους.

1922 Bill Harley and Davidson fishing

Η συμφωνία με τον Αμερικανικό Στρατό

Ο Χάρλεϊ, έχοντας ήδη και σπουδές μηχανικής, ανέλαβε το κομμάτι της τεχνολογικής ανάπτυξης της μηχανής, αλλά και της καλής λειτουργίας της. Ο Ντέιβιντσον από την άλλη, με έφεση στις δημόσιες σχέσεις, προωθούσε την Harley-Davidson σε διάφορους κύκλους.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του έχει φυσικά να κάνει με την προώθηση της Harley-Davidson στον Αμερικανικό Στρατό. Η συμφωνία του με το Πεγτάγωνο εκτόξευσε την Harley-Davidson σε φήμη, κέρδη και πρεστίζ. Ο Χάρλεϊ και ο Ντέιβιντσον κατασκεύασαν συνολικά 75.000 μηχανές για τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

HD 16002

Έχοντας βγάλει τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων πολέμων, οι Harley-Davidson παρέμειναν στο προσκήνιο έχοντας ένα ισχυρό όνομα στην αγορά και μοντέλα που κέρδισαν φανατικούς οπαδούς.

inline w4c51848d9b2a7906fb91fa08bb71965 a7b5c4000112

Ο Γουίλιαμ Χάρλεϊ έφυγε από τη ζωή το 1943 σε ηλικία 62 ετών. Ο Άρθουρ Ντέιβιντσον το 1950 σε ηλικία 69 ετών.