Κέβιν Κάρτερ: Ο φωτογράφος που αυτοκτόνησε...

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Γνωστός για την φωτογραφία που τράβηξε με το παιδί που πεθαίνει από την πείνα στο Σουδάν. 


Ο Κέβιν Κάρτερ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την φωτογραφία που τράβηξε τον Μάρτιο του 1993 στο Σουδάν. Ένα παιδί ξεψυχά δίπλα σε έναν γύπα που περιμένει την στιγμή να φάει το κουφάρι του. Ποιο βραβείο μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο σαν τον Κάρτερ να ξεχάσει αυτή τη στιγμή, που κράτησε στην αιωνιότητα με την φωτογραφική του μηχανή; Προφανώς κανένα. Ο Κέβιν Κάρτερ λίγους μήνες μετά θα αυτοκτονούσε...

Η ζωή του

Ο Κέβιν Κάρτερ γεννήθηκε στην Νότιο Αφρική. Μεγάλωσε σε μία «λευκή» γειτονιά σε οικογένεια μεσαίας τάξης. Αλλά το περιβάλλον της Νοτίου Αφρικής, η εκμετάλλευση και η βία κατά των μαύρων, η ανισότητα ξυπνούν μέσα του το αίσθημα της δικαισύνης.

Θα βρεθεί στην Αεροπορία. Μία μέρα θα γίνει μάρτυρας προσβολών σε βάρος ενός μαύρου σερβιτόρου. Θα τον υπερασπιστεί αλλά θα κτυπηθεί άσχημα από τους υπόλοιπους αεροπόρους.

kevin carter5353

Το γεγονός που τον έκανε φωτογράφο

Όταν απολύθηκε από το στρατό, αποφάσισε να γίνει DJ! Όμως αυτό δεν θα κρατούσε για πολύ. Γίνεται μάρτυρας της βομβιστικής επίθεσης στην Πρετόρια το 1983. Το γεγονός αυτό τον κάνει αμέσως να αποφασίσει ότι θέλει να συνεχίσει τη ζωή του ως δημοσιογράφος και φωτογράφος.

89Z1kO1SpB8ZCZBZpwOrTFJt931

Τα φρικτά εγκλήματα του Άπαρτχαίντ

Ξεκίνησε να δουλεύει το 1983-1984. Μετακομίζει στο Γιοχάνεσμπουργκ και με τις φωτογραφίες εκθέτει το βάρβαρο καθεστώς του Άπαρτχαϊντ. Ήταν ο πρώτος που φωτογράφισε δημόσια εκτέλεση με την μέθοδο «necklacing». Ένα λάστιχο γεμάτο βενζίνη περνιέται στο κεφάλι του καταδικασμένου. Και έπειτε του βάζουν φωτιά...

«Είχα νιώσει αποτροπιασμό γι’ αυτά που έκαναν. Αλλά μετά άκουσα τον κόσμο να μιλά γι’ αυτές τις φωτογραφίες και σκέφτηκα ότι τελικά δεν ήταν κακή ιδέα ότι βρέθηκα εκεί» θα δηλώσει αργότερα ο Κάρτερ.(υπάρχουν οι σχετικές φωτογραφίες αλλά δεν τις δημοσιεύουμε, είναι πολύ σκληρές)

kcaraa4ffff

Η φωτογραφία – σταθμός

Τον Μάρτη του 1993 ο Κέβιν Κάρτερ θα πάει στο Σουδάν για να φωτογραφίσει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Το κορίτσι της φωτογραφίας προσπαθούσε να πλησιάσει τον φράχτη για να πάρει φαϊ. Στη μέση της διαδρομής καταρρέει από την πείνα.

Πίσω του, ένας γύπας περιμένει το μοιραίο για να τραφεί από τις σάρκες του νεκρού παιδιού. Κανείς δεν γνωρίζει αν το κορίτσι επέζησε... Ο συνεργάτης, τότε, του Κάρτερ, Ζοάο Σίλβα στην δική του εκδοχή αναφέρει ότι τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, υπήρχαν πυροβολισμοί και μάχη στον χώρο του καταυλισμού.

kevin carter kevin soldiers

Η αυτοκτονία

Στις 27 Ιουλίου του 1994, οδήγησε το αυτοκίνητό του σε μία περιοχή όπου περνούσε πολλές ώρες όταν ήταν παιδί. Έβαλε ένα λάστιχο στην εξάτμιση του αυτοκινήτου του και την άλλη άκρη στη θέση των επιβατών. Πέθανε από τις αναθυμιάσεις του μονοξείδιο του άνθρακα. Ήταν 33 ετών...

Στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του ανέφερε:

«Λυπάμαι πολύ. Ο πόνος της ζωής υπερισχύει της χαράς, σε σημείο που η χαρά να μην υπάρχει. Κατάθλιψη, χωρίς τηλέφωνο, λεφτά για ενοίκιο, λεφτά για να βοηθήσω τα παιδιά, λεφτά για τα χρέη... λεφτά!!! Με στοιχειώνουν οι μνήμες των σκοτωμών, των πτωμάτων, του θυμού και του πόνου, των πεινασμένων ή κτυπημένων παιδιών συνήθως από κάποιον αστυνομικό ή εκτελεστή. Θα συναντήσω τον Κεν*, αν είμαι τυχερός».

*: Ο Ken Oosterbroek ήταν φωτογράφος, επίσης από τη Νότιο Αφρική, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πυροβολισμών, βγάζοντας φωτογραφίες. Ήταν και αυτός μέλος του Bang-Bang Club στο οποίο συμμετείχε και ο Κέβιν Κάρτερ.