Γιατί δεν πίνουμε ζεστά ροφήματα με... καλαμάκι;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Οι περισσότεροι δεν το έχουν καν δοκιμάσει. Όσοι το έκαναν μάλλον έχουν την απάντηση!


Ο ζεστός καφές, το τσάι και όλα τα ζεστά ροφήματα πίνονται απευθείας από το φλιτζάνι και ποτέ με καλαμάκι, κάτι που φυσικά ισχύει για τα κρύα ροφήματα. Το γιατί μπορεί να είναι από το απλό «θα καούμε» μέχρι το σύνθετο «οφείλεται στο φαινόμενο Βεντούρι».

99232 caffeine coffee cold brown drinks straw 1920x1200 wallpaper wallpaperswa.com 41

Καιγόμαστε αν πιούμε ένα ζεστό ρόφημα με το καλαμάκι και όχι από το φλιτζάνι, γιατί η γλώσσα μας στην πρώτη περίπτωση, δέχεται όλη την ποσότητα του ζεστού υγρού σ’ ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο. Στην δεύτερη περίπτωση η γλώσσα μπορεί να «μοιράσει» το ζεστό υγρό σε περισσότερα σημεία και να την απορροφήσει χωρίς να καεί. Αν δείτε καλαμάκι για ζεστά ποτά, αυτό έχει πάντα 2 εξόδους και είναι πιο πλατύ για ακριβώς αυτό το λόγο.

304430d8952637ca58f0262997819bb6

Επίσης το «φαινόμενο Βεντούρι» είναι ένας λόγος ακόμα που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα! Σύμφωνα με το φαινόμενο αυτό, που εξήγησε ο Ιταλός φυσικός Τζιοβάννι Μπαττίστα Βεντούρι, ένα υγρό μεταφέρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από μία δεξαμενή σε μία άλλη, αν πρώτα περάσει μέσα από ένα περιορισμένο τμήμα του σωλήνα.

Όπως δείχνει και το σχεδιάγραμμα. Με λίγα λόγια, το ζεστό τσάι, όχι απλώς έρχεται καυτό σ’ ένα σημείο της γλώσσας, αλλά έρχεται και με μεγάλη ταχύτητα!

Venturifixed2aaffff

Καλαμάκι λοιπόν για τα κρύα... μόνο!